Un secol de la unirea Basarabiei cu țara
Social 27 martie 2018, 19:13 | 1542

Împlinirea unui secol de la unirea Basarabiei cu România a fost sărbătorită în Parlamentul de la București. Acolo a avut loc o ședință solemnă, dedicată acestui eveniment istoric. Totodată, a fost declarată legitimă dorinţa locuitorilor Republicii Moldova de a se uni cu Țara Mamă. De la eveniment a lipsit președintele Klaus Iohannis. Liderul de la Cotroceni a transmis în schimb un mesaj cu ocazia aniversării.

Şeful statului român a adăugat că actul de acum o sută de ani ne este nu doar un izvor al rememorării şi al recunoştinţei şi că este necesară continuarea dezvoltării şi aprofundării Parteneriatului Strategic cu Republica Moldova pentru integrarea sa europeană. Un mesaj la un secol de la unirea Basarabiei cu România a avut și europarlamentara Monica Macovei.

Europarlamentara a mai subliniat că atunci când a fost semnat Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, Republica Moldova mergea cu pași repezi spre comunitate și că acest lucru stagnează acum din cauza politicienilor și a influenței rusești.

Centenarul unirii Basarabiei cu România a fost sărbătorit și peste Ocean. În Florida, cetățeni de pe ambele maluri ale Prutului și-au pus straie tradiționale și s-au prins într-o horă a unirii. Pe 27 martie 1918, Sfatul Ţării, legislativul de atunci de la Chișinău, a votat unirea Basarabiei cu România, fiind prima dintre provinciile istorice care a revenit la Patria-Mamă, de la care fusese răpită de Rusia în anul 1812.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie