Traficul de persoane rămâne o problemă
Social 24 iulie 2018, 20:00 | 1603

Guvernul Republicii Moldova nu respectă integral standardele minime privind eliminarea traficului de persoane. Identificarea celor care au avut de suferit în urma acestui fenomen și stabilirea statutului de victimă au rămas în continuare două provocări pentru autorități, iar corupția în instituțiile de drept a obstrucționat și a influențat rezultatele anchetelor, inclusiv în dosarele deschise pe numele unor oficiali complici. Sunt câteva dintre concluziile unui raport al Departamentului de Stat de la Washington privind combaterea traficului de ființe umane. Pe de altăî parte, Ministerul de Interne spune că ia măsurile necesare.

În raportul Departamentului de Stat al SUA se spune că, deşi Guvernul de la Chișinău a depus eforturi sporite în comparație cu perioada precedentă şi, ca urmare, Republica Moldova a avansat din ultima, a treia categorie, în cea de-a doua, victimele sunt intimidate în continuare de traficanții de persoane, iar autoritățile au oferit niveluri diferite de protecție pe durata procedurilor judiciare.

În raport se mai spune că judecătoriile din Republica Moldova au anulat frecvent condamnările pentru traficul de persoane în baza unor contestări în instanțele superioare, uneori fără nici o explicație sau cu argumente slabe, iar corupția din sistemul judiciar a continuat să reprezinte un obstacol important în aducerea traficanților pe banca acuzaților.

Mai mult, investigarea cazurilor mari de trafic de persoane a fost inadecvată. Observatorii au raportat că echipele de anchetă au avut dificultăți în efectuarea investigațiilor complexe, precum cele cu implicarea grupurilor criminale transnaționale sau tranzacțiilor financiare complexe.

În 2017, autoritățile nu au tras la răspundere nici un grup mare de traficanți, se mai arată în studiu. După cum s-a constatat în ultimii cinci ani, victimele din Republica Moldova - femei, bărbați și copii deopotrivă - sunt supuse în special exploatării sexuale și muncii forțate, inclusiv sunt obligate să cerșească. Fenomenul are loc atât în interiorul ţării, cât și în Rusia, Ucraina și alte state din Europa.

În același timp, într-un comunicat al Ministerului Afacerilor Interne de la Chișinău se spune că instituţia și-a consolidat eforturile, realizând cu succes o serie de acțiuni menite să diminueze lacunele în domeniul prevenirii și combaterii traficului de ființe umane. Totodată, au fost instruiți toți polițiștii din țară cum să identifice timpuriu cazurile de trafic de persoane. Reprezentanții altor instituții de drept din Republica Moldova nu au comentat deocamdată raportul anual al Departamentului de Stat al SUA.

Opinia ta contează. Comentează!