Scandalul „Arena Chișinău” ia amploare

Controversatul proiect Chișinău Arena a primit undă verde de la deputații puterii. Majoritatea parlamentară a votat legea, prin care un teren de 70 hectare din Stăuceni trece în categoria de terenuri destinate construcțiilor. Decizia a fost luată în ciuda faptului că respectivul proiect, lansat de PD drept o lucrare personală, ar fi fost gândit mai întâi de către o firmă franceză. Chiar dacă reprezentanții acesteia spun că dețin proprietatea intelectuală, unul dintre finii lui Vladimir Plahotniuc, Dorin Damir, afirmă că el este autorul ideii. Solicitat de Ziarul de Gardă să comenteze implicarea lui Damir în proiect, vicepreședintele PD Andrian Candu a răspuns ambiguu.

Invitat la Radio Sputnik Moldova, Dorin Damir, care este și președinte al Federației Mondiale de K-1 Amatori, și președinte al Fighting & Entertainment Association, a declarat că ideea construcției Arenei Chișinău îi aparține și că el a fost cel care a identificat terenul.

Întrebat despre gradul de implicare a lui Damir în acest proiect, Andrian Candu a evitat să dea un răspuns expres.

Candu, în schimb, are o explicație pentru faptul că proiectul „Arena Chișinău” a fost lansat de la tribuna PDM, și nu de la tribuna Guvernului.

Într-o investigație a Ziarului de Gardă se arată că „Arena Chișinău” va fi construită pe un teren al Centrului de Excelență în Viticultură și Vinificație. Lotul de pământ cu o suprafață de 68,2 de hectare urmează să fie scos din circuitul agricol cu pierderi de circa 90 de milioane de lei, care nu vor fi compensate. Pentru respectivul proiect se prevăd 200 de milioane de lei din fondul pentru reparația drumurilor, bani care sunt prevăzuți în bugetul pentru anul 2018 din fonduri externe. Întrebat dacă finanțatorii externi au fost sau nu informați despre redistribuirea fondurilor alocate, șeful Legislativului nu a avut un răspuns explicit.

Proiectul unei arene multifuncționale, numită „Chișinău Arena”, a fost anunțat pe 13 martie în cadrul briefingului săptămânal al Partidului Democrat, de către Vladimir Plahotniuc, și prezentat de către finul acestuia, Andrian Candu, președintele Parlamentului. Potrivit Ziarului de Gardă, proiectul prezentat de Partidul Democrat ar fi fost elaborat încă în 2012 de către francezi.

La scurt timp după anunțul Partidului Democrat de construcție a Arenei Chișinău, la Ministerul Economiei și Infrastructurii a avut loc o ședință a Grupului de lucru pentru implementarea proiectului. Contactat de Jurnal TV, purtătorul de cuvânt al PD, Vitalie Gamurari, a declarat că planul companiei franceze a fost prezentat drept exemplu, și nu un material care i-ar aparține Partidului Democrat. Nu este pentru prima dată când membrii PD își atribuie niște merite care nu le aparțin. Deputatul formațiunii Oleg Sârbu, ale cărui firme ar avea contracte de milioane de lei cu instituțiile statului, și-a îmbrăcat, în an electoral, haina omului binefăcător. În presă au apărut fotografii, în care el distribuie în numele partidului colete cu ajutoare umanitare, donate copiilor din Republica Moldova de către o fundație olandeză. Pachetele umanitare erau destinate Misiunii „Micul Samaritean”.

Opinia ta contează. Comentează!