Mii de britanici au ieșit în stradă și au acuzat guvernul de lovitură de stat
Externe 29 august 2019, 20:01 | 1259

Mii de britanici au iesit in strada si au acuzat guvernul de lovitura de stat, dupa ce premierul Boris Johnson a hotarat suspendarea activitatii Parlamentului din septembrie pana pe 14 octombrie. Totodata, peste un milion de cetateni au semnat o petitie impotriva acestei decizii, care a starnit reactii vehemente atat din partea membrilor legislativului britanic, cat si din partea Uniunii Europene.

La doar câteva ore de la decizia lui Boris Johnson de a suspenda temporar activitatea Parlamentului, mii de britanici au ieșit în stradă în marile orașe din țară, inclusiv în fața Palatului Westminster din centrul Londrei.

Manifestanții au catalogat demersul de a suspenda activitatea legislativului drept o lovitură de stat și au cerut demisia premierului Johnson, precum și stoparea Brexitului.

Totodată, numărul semnatarilor unei petiții contra deciziei lui Boris Johnson de a suspenda activitatea Parlamentului până pe 14 octombrie, cu aproape două săptămâni înainte de data limita pentru Brexit, a depășit miercuri seara un milion, fiind susținută și de membrii opoziției parlamentare. Liderul laburist Jeremy Corbyn a catalogat situația ca fiind o amenințare pentru democrația britanică și a promis să consolideze opoziția pentru a-l împiedica pe premierul conservator să reducă Parlamentul la tăcere. Și Guy Verhofstadt, coordonatorul Parlamentului European pe tema Brexit, a criticat manevra guvernului de la Londra și l-a acuzat pe Boris Johnson de acțiuni „sinistre”. Dizolvarea Parlamentului este o practică consituțională, dar nu a mai fost folosită din 1948. 

Opinia ta contează. Comentează!