Image-Description
Igor Dodon obţine pârghii de guvernare, dar pentru Kremlin e prea devreme să sărbătorească (PRESA STRĂINĂ)
Politic 21 noiembrie 2019, 12:42 | 3560

Președintele Igor Dodon, care a obținut controlul Guvernului de la Chișinău, are cel mai mult de câștigat din schimbările ce au loc în legătură cu aprobarea noului Cabinet de Miniștri, afirmă corespondentul publicației moscovite „Kommersant”, Vladimir Soloviov, într-un articol pentru portalul IPG (International Politics and Society), intitulat „Binecuvântat de Moscova”.

Totodată, autorul consideră că „pentru Kremlin e prea devreme să sărbătorească”.

„El (Igor Dodon – n.red.), în sfârșit, va obține puterea reală, deoarece în Republica Moldova, ca republică parlamentară, împuternicirile oficiale ale Președintelui sunt foarte limitate, iar deciziile-cheie le ia premierul. De câștigat va avea și Moscova, care îl susține pe Dodon din 2014, când a început cariera lui politică independentă”, scrie Vladimir Soloviov, citat de Infotag.

El constată că „obținerea controlului deplin asupra țării de către un om pe care Rusia l-a pus în urmă cu cinci ani deschide mari perspective”.

„În Republica Moldova există câteva active atractive care îi interesează pe investitorii ruși. Acestea se referă, de exemplu, la aeroportul Chișinău și portul Giurgiulești de pe Dunăre – singura ieșire a republicii la Marea Neagră”, se arată în articol.

Autorul nu exclude schimbări și pe direcția transnistreană. Dodon pledează pentru reglementarea conflictului prin acordarea unui statut special republicii nerecunoscute în componența unei țări unite, iar Rusia are aceeași poziție.

„Dmitri Kozak, care este în prezent responsabil de direcția Moldovei, a pregătit în 2003 un plan pentru federalizarea Moldovei. O asemenea reglementare ar conveni și în privinţa Donbassului, unde a început escaladarea”, se arată în materialul publicat de IPG.

Autorul atrage atenția la faptul că pactul tacit al Rusiei și Occidentului privind neutralitatea în privința Republicii Moldova a încetat să funcționeze din cauza destrămării coaliției socialiștilor și ACUM, iar aceasta ar însemn că țara se poate aștepta la reluarea confruntării geopolitice.

Opinia ta contează. Comentează!