Jurnalul Săptămânii, 24 noiembrie
Jurnalul Săptămînii 24 noiembrie 2018, 21:00 | 5200

”Din 2014 încoace nu s-a schimbat nimic. Se fură cum s-a furat și au de furat de acum încolo”. Este mărturisirea disperată a unui simplu țăran, când este întrebat ce știe despre viitoarele alegeri parlamentare. Campania „Vocile democrației”, inițiată de Jurnal TV cu sprijinul Ambasadei Statelor Unite ale Americii, a ajuns în raionul Edineț. Ce așteaptă oamenii din partea locului, ne spune colegul Adrian Prodan.

„Vocile Democrației” Au ajuns la Edineț

Primul popas l-am făcut la piața din Edineț.

Discuția s-a mai înviorat când în vorbă au intrat oameni cu păreri diferite.

Se plâng și unii oameni, pe care i-am întâlnit la Centrul Medicilor de Familie din raion.

De ce o duc greu, am încercat să aflăm de la conducerea raionului Edineț, reprezentată de exponenți ai Partidului Democrat. Am găsit doar ușile închise.

Până la ușa biroului membrilor PSRM, în cale puteai vedea doar teancuri de ziare rămase de la mitingul partidului din 18 noiembrie, organizat în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău. Am dat cu ochii și de candidatul formațiunii, care va candida pe circumscripția Edineț.

Sărac este poporul, dar nu și cei de la conducere. De pildă, soția președintelui Dodon a fost surprinsă la Paris cu o brățară de la renumitul brand Cartier, pentru care ar fi scos din buzunar nu mai putin de 4500 de dolari. ”Poate e dragoste”, admite interlocutorul nostru.

În aceeași clădire a partidului se află și un magazin social, chiar dacă pe site-ul formațiunii acesta nu există.

Proiectul lansat de Jurnal TV, "Vocile democrației" este sprijinit de Ambasada Statelor Unite ale Americii și are drept scop mediatizarea campaniei electorale în rândul cetățenilor.

Sergiu Cioclea pleacă de la BNM

Guvernatorul Băncii Naționale, Sergiu Cioclea, a anunțat că pleacă din funcţie. ”Am sentimentul misiunii îndeplinite”, a declarat el, fără să dea detalii. Cererea de demisie a ajuns la preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, care i-a mulțumit pentru activitate. Demisia lui Cioclea dovedește eșecul autorităților de la Chișinău de a recupera miliardul de dolari dispărut, comentează europarlamentarul Siegfried Mureşan.

Vădit emoţionat, Sergiu Cioclea a anunţat presa că a decis să plece din funcție după "multă cugetare” în ultimele câteva săptămâni.

Sergiu Cioclea a vorbit şi despre iarna lui 2015 în termeni de "criză financiară şi politică", fără să precizeze că acea criză fusese provocată de frauda bancară de un miliard de dolari.

Guvernatorul BNM nu a vrut să ofere detalii privind decizia de a pleca din funcție și nici nu a acceptat întrebări din partea presei.

În timp ce Sergiu Cioclea spune că "are sentimentul misiunii îndeplinite", unii analişti economici spun că deşi acesta a reuşit o minimă stabilizare a sistemului bancar după frauda de la cele trei bănci, el n-a depus suficiente eforturi pentru a scoate în vileag autorii furtului, dar şi persoanele din fosta administraţie a Băncii Naţionale, care ar fi permis ca jaful să aibă loc.

Demisia guvernatorului Băncii Naționale a Moldovei, Sergiu Cioclea, dovedește eșecul autorităților de la Chișinău de a recupera miliardul de dolari dispărut din băncile Republicii Moldova și de a aduce vinovații în fața justiției. Despre aceasta a scris europarlamentarul Siegfried Mureşan, potrivit căruia, demisia lui Cioclea ridică semne de întrebare cu privire la găsirea vinovaților în viitorul apropiat. Sergiu Cioclea a precizat că va părăsi biroul pe 30 noiembrie şi i-a mulţumit comisiei parlamentare, care l-a selectat în funcţia de guvernator în anul 2016, dar şi lui Andrian Candu, pentru că a propus candidatura. La scurt timp, preşedintele Parlamentului a publicat un mesaj, în care i-a adus mulţumiri lui Cioclea. Candu a ţinut să precizeze că "va avea grijă ca următorul guvernator BNM să fie pe măsura standardelor înalte impuse de Sergiu Cioclea".

Johannes Hahn face precizări

În Republica Moldova există o întârziere cronică privind respectarea statului de drept. De mai bine de două luni vedem o involuare în anumite domenii, afirmă comisarul european pentru politica vecinătății și negocieri de extindere, Johannes Hahn. Într-un comentariu pentru Radio Europa Liberă, oficialul a explicat motivul care i-a făcut pe europarlamentari să sisteze sprijinul financiar din partea Uniunii Europene pentru Republica Moldova.

Johannes Hahn a precizat că oficialii europeni nu caută să susțină vreun guvern sau vreun partid politic nici în Republica Moldova, nici în altă țară. Aceste acțiuni sunt doar în beneficul cetățenilor, afirmă comisarul european pentru politica vecinătății și negocieri de extindere.

...a specificat comisarul european. Johannes Hahn afirmă că situația poate fi schimbată doar după ce vor fi atestate progrese.

Johannes Hahn a reiterat că deciziile Uniunii Europene vizează autoritățile statului, nu cetățenii.

În ziua de 5 iulie curent, Parlamentul European a votat o rezoluție, prin care a condamnat anularea alegerilor pentru Primăria Chișinău și a îndemnat Comisia Europeană să amâne orice plăți prevăzute de asistența macrofinanciară până la scrutinul legislativ. Pe 10 octombrie curent, Parlamentul European a mai adoptat o rezoluție, concluziile căreia sunt că ”orice decizie privind viitoarele plăți din asistență macrofinanciară europeană pentru Republica Moldova ar trebui să aibă loc numai după alegerile parlamentare și doar în cazul în care acestea se vor desfășura în conformitate cu standardele internaționale”. Mai mult, şi suportul bugetar ar trebui să rămână în așteptare, până când autoritățile de la Chișinău vor înregistra progrese semnificative în ceea ce privește standardele democratice.

Ambasadorul SUA, prima recepție oficială

Ambasadorul Statelor Unite la Chișinău a dat prima sa recepție oficială la reședință. La eveniment au participat peste o sută de persoane - reprezentanți ai Guvernului, ai societății civile, politicieni și oameni de afaceri. Într-un mesaj video, Dereck J. Hogan anunță că a discutat cu invitații săi despre modul în care Guvernul american poate ajuta Republica Moldova pe calea spre o democraţie mai puternică.

Diplomatul american a ținut un discurs alături de soția sa.

Statele Unite au fost mereu un partener și un prieten de încredere pentru Republica Moldova și cetățenii săi, a adăugat Dereck J. Hogan.

Noul ambasador al SUA a venit împreună cu familia sa în Republica Moldova la sfârșitul lunii octombrie.

Michalko: Alegerile din 2019, un test

Invalidarea rezultatelor alegerilor pentru Primăria Chișinău a reprezentat momentul critic în relațiile dintre Uniunea Europeană și Republica Moldova. În același timp, modul în care va avea loc scrutinul din 2019 va constitui un test pentru țara noastră și e important să fie respectate standardele europene. Iar asistența macrofinanciară va fi suspendată. Sunt câteva dintre mesajele transmise de către șeful Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, Peter Michalko, în cadrul unui forum anual de dezbateri pe subiectul integrării europene. „Sper că vom depune eforturi pentru ca alegerile să fie corecte”, a spus vicepremierul Iurie Leancă.

Declarațiile ambasadorului european vin după ce săptămâna trecută puterea de la Chișinău i-a acuzat, în cadrul unei anchete parlamentare, pe liderii opoziției Andrei Năstase și Maia Sandu de „trădare de patrie” și „finanțări ilegale”, fapt negat de aceștia. Totodată, Peter Michalko a anunțat că asistența macrofinanciară pentru Republica Moldova va fi suspendată până când guvernarea de la Chișinău va întreprinde acțiuni reale.

Diplomatul a mai ținut să sublinieze că reacțiile dure venite din Uniunea Europeană la adresa Republicii Moldova reprezintă pozițiile instituțiilor europene, nu ale formațiunilor politice din comunitate.

În timp ce Uniunea Europeană recunoaște progresele înregistrate de guvernare în domeniile economic și financiar-bancar, mai sunt sectoare unde este nevoie de acțiuni, a adăugat Peter Michalko.

Din partea autorităților de la Chișinău, la eveniment a participat vicepremierul pentru Integrare Europeană, care a declarat că există realizări și probleme în relația cu Uniunea Europeană. Iar în privința alegerilor parlamentare din 2019...

Declarațiile au fost făcute în cadrul evenimentului organizat de Asociația pentru Politică Externă și Fundaţia germană Friedrich Ebert.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie