Image-Description
Andrei Năstase: Lui Igor Dodon îi este frică de un procuror general independent
Politic 8 noiembrie 2019, 08:46 | 4858

Decizia privind modificarea Legii procuraturii, prin asumarea răspunderii Guvernului, putea fi evitată, dacă ar fi existat mai multă deschidere din partea PSRM și a președintelui Igor Dodon în problema preselecției candidaților și, în final, numirii unui nou procuror general, consideră liderul Platformei DA, Andrei Năstase. Mai mult, el spune că încrâncenarea socialiștilot este determinată de frica președintelui Igor Dodon în legătură cu o reformă reală a justiției din Republica Moldova.

„Având în vedere că procesele au derulat așa cum au derulat, această instituție a concursurilor la baza căreia au stat cele mai bune intenții ale noastre, a fost discreditată în ultima perioadă. Mă tem că pe o bună perioadă de timp și atunci era nevoie de acest exercițiu de asumare a răspunderii de către un Guvern care și-a propus, de la bun început, drept prioritate reformarea justiției, eradicarea corupției, eliminarea tuturor schemelor din economia națională și, bineînțeles, să ofere oamenilor dreptate și o viață mai bună”, a declarat Andrei Năstase, într-o emisiune la Moldova 1.

Potrivit liderului Platformei DA, atunci când este vorba despre reforma instituțiilor din domeniul justiției se vede că „cineva are un gen de frică de un procuror independent, care nu ar răspunde la comenzi politice”.

„În primul rând, este vorba despre președintele Dodon. Este limpede, se vede cu ochiul liber. Nu pot să spun în totalitate despre socialiști și sunt sigur că și în Partidul Democrat mai există niște oameni care nu neapărat sunt împotriva unei asemenea legi pentru că nu toți au furat, nu toți sunt pasibili de pedepse penale”, a afirmat politicianul.

Andrei Năstase consideră că gestul de asumare a răspunderii de către Guvernul Sandu este unul justificat în condițiile în care se află la moment Republica Moldova.

Năstase a mai dezmințit speculațiile cu privire la o posibilă lui nominalizare pentru funcția de procuror general. „Din păcate, nu-mi mai pot realiza visul din studenție de a ajunge în ierarhia Procuraturii, în vârful acestei instituții, pentru că, în 2015, am fost nevoit să intru în politică, să fiu în fruntea unui partid pe care îl conduc și astăzi, și asta îmi creează anumite dificultăți în a mai pretinde la asemenea funcții”, a declarat președintele Platformei DA.

Menționăm că Parlamentul ar putea examina astăzi o moțiune de cenzură împotriva Guvernului Maia Sandu, pe care socialiștii au amenințat că o vor iniția dacă șefa Cabinetului de Miniștri nu va renunța la inițiativa de a modifica Legea procuratuii, prin procedura de asumare a răspunderii.

Opinia ta contează. Comentează!