Beneficiază de un sistem de irigare modern
Social 22 august 2019, 19:27 | 2272

Sergiu Racoveţ, un agricultor din comuna Coșnița, a cultivat anul acesta porumb zaharat. Având deja livezi de prune și cireș, omul a decis să experimenteze cu irigarea, fără de care nu poate fi vorbi de vreun succes în activitate.

Fermierul știe că picurarea la suprafață crește bine sămânța de porumb, iar știuletele devine mai apoi mare și frumos.

Un alt agricultor din comuna Coșnița, Veaceslav Țâgulea, folosește doar echipamente de irigare prin aspersiune. El crește varză, porumb zaharat și morcov.

Apa folosită pentru irigarea câmpurilor acestor doi fermieri și a altor aproape 170 de agricultori este pompată din Nistru, printr-un sistem centralizat. Creată încă pe timpul sovietic, rețeaua a fost modernizată în cadrul unui program, acum patru ani, din banii oferiți de Guvernul Statelor Unite. Investiția a constituit peste 13 milioane de dolari.

Doar peste 600 de hectare sunt irigate prin intermediul sistemul centralizat, dar suprafața se extinde de la un an la altul. Agricultorii sunt motivați să adere la Asociația Utilizatorilor de Apă pentru Irigare Coșnița. Au la dispoziție diverse echipamente, pe care nu trebuie să le cumpere. De exemplu, dispozitive care măsoară cantitatea de apă în sol.

Acești agricultori utilizează și mașinile de irigare, pe care le deține asociația.

Membrii asociaţiei contribuie cu 240 de lei per hectar, iar restul banilor îi dau pentru volumul de apă pompat.

Din banii economisiți, Asociaţia Utilizatorilor de Apă pentru Irigare Coșnița își permite să participe la concursuri pentru alte proiecte. De asemenea, devine posibilă modernizarea altor două stațiuni, care funcţionează cu utilajul vechi, instalarea unei noi pompe şi edificarea unui bazin. 

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie