Maia Sandu consideră că problema transnistreană trebuie soluționată pe cale pașnică
Social 20 noiembrie 2020, 19:48 | 5966

Președintele ales al Republicii Moldova, Maia Sandu, pledează pentru soluționarea pe cale pașnică a diferendului transnistrean și exclude orice discuții vizând o eventuală federalizare. Potrivit ei, Moldova trebuie să fie pregătită pentru apariția, la un moment dat, a unei oportunități geopolitice care să conducă la reunificarea țării și la retragerea completă a trupelor rusești de pe teritoriul Republicii Moldova. Reperele au fost trasate de președintele ales într-un interviu pentru o publicație din Ucraina.

Jurnaliștii de la publicația ucraineană "Evropeiskaia Pravda" au vrut să afle ce crede Maia Sandu despre anexarea Crimeii de către Rusia în 2014, după ce, în octombrie 2016, Igor Dodon a intrat în gura presei spunând că „de facto, Crimeea aparține Rusiei, nu Ucrainei.

MAIA SANDU, președintele Republicii Moldova: "Crimeea este partea Ucrainei. Respect integritatea teritorială și suveranitatea Ucrainei în ce privește Crimeea. Am vorbit despre aceasta când eram prim-ministru."

În cadrul interviului Maia Sandu a vorbit și despre conflictul transnistrean.

MAIA SANDU, președintele Republicii Moldova: "Desigur, trebuie să facem noi înșine ceva pentru a rezolva conflictul - este lupta împotriva corupției și a contrabandei. Atât timp cât politicienii din Chișinău și Tiraspol vor fi cointeresați să câștige bani din conflict, ei se vor împotrivi soluționării definitive a acestuia. Dar, din păcate, nu vom putea ajunge singuri la o înțelegere."

Și asta pentru că Federația Rusă, acuzată că a provocat conflictul armat din 1992, face parte acum din formatul de negocieri, a explicat Maia Sandu. Ea consideră că experiența Republicii Moldova în ceea ce privește conflictul transnistrean poate fi utilă Ucrainei.

MAIA SANDU, președintele Republicii Moldova: "Republica Moldova a mers pe o abordare ușoară. Am recunoscut că Transnistria face parte din formatul de negocieri, am oferit întreprinderilor locale același regim comercial ca și producătorilor noștri, în special dreptul de a exporta gratuit în UE. Prin urmare, acum 65 la sută din exporturile transnistrene se îndreaptă spre Europa. Am semnat peste 300 de documente pentru rezolvarea conflictului. În ciuda tuturor acestor pași, nu am ajuns încă la nimic. Probabil, Ucraina poate să ia în considerare această experiență a noastră, atunci când aleg o abordare privitor la Donbas."

Așa-numita Transnistrie este o regiune separatistă, unde autoritățile constituționale nici măcar nu pot ajunge. Este susținută de Rusia, inclusiv prin furnizarea de gaz gratuit, a menționat Sandu. Ea consideră că va exista o oportunitate geopolitică pentru reunificarea Moldovei, dar trebuie să fie o soluție pașnică. Maia Sandu a subliniat că se opune federalizării Republicii Moldova și că nu susține opțiunile propuse de fostul președinte Igor Dodon. Maia Sandu a mai declarat că după inaugurarea sa, va merge la Kiev și va discuta cu președintele Ucrainei, Vladimir Zelenskiy.

MAIA SANDU, președintele ales al Republicii Moldova: "Îmi doresc să restabilim relațiile bune dintre țările noastre. Să lucrăm împreună pentru cetățenii noștri. Îmi doresc să învățăm unul de la celălalt cum să construim state democratice, care să lucreze pentru cetățeni și vreau ca împreună țările noastre să se îndrepte spre scopurile sale europene."

În cei patru ani de mandat, Igor Dodon nu a întreprins nicio vizită oficială la Kiev.

Opinia ta contează. Comentează!