„Arena Chişinău”, conexiuni şi interese
Social 17 iulie 2018, 19:53 | 3751

Proiectul "Arena Chişinău", conceput în birourile PD, ar putea fi materializat cu bani din surse dubioase, iar cheltuielile le vor suporta, până la urmă, cetățenii de rând, prin taxe şi impozite. Declaraţia a fost făcută de către directorul de programe al Centrului de Politici şi Reforme, Ştefan Gligor, după ce guvernanții au anunțat cine se va ocupa de construcția arenei polivalente din Stăuceni. Deocamdată, în afacere sunt băgate 200 de milioane de lei, drept contribuţie a statului.

La concursul de selectare a investitorului, care va proiecta și construi ”Arena Chișinău” a figurat o singură companie - firma turcească Summa, care a și fost declarată câştigătoare. Anunţul a fost făcut de către ministrul Economiei, Chiril Gaburici, şi cel al Culturii, Monica Babuc. Deși contractul oficial încă nu a fost semnat, în perioada imediat următoare vor începe lucrările de defrișare a terenului din comnua Stăuceni, unde din circuitul agricol au fost scoase 69 de hectare de pământ, aflat anterior în gestiunea Centrului de Excelență în Viticultură și Vinificație.

Mai târziu, Gaburici a recunoscut că negocierile cu firma din Turcia încă nu au fost încheiate.

Chiril Gabuirici şi Monica Babuc n-au prezentat nicio cifră din proiectul de parteneriat public-privat convenit cu investitorul turc. Cert este că în primul an de activitate, statul urmează să ramburseze companiei străine 25% din costul investiției, adică cel puţin 10 milioane de euro, bani alocați din bugetul de stat. Ulterior, timp de zece ani, statul va asigura restituirea întregii investiții.

Guvernul nu i-a întrebat pe cetăţeni dacă sunt ei de acord să plătească pentru un proiect, despre care se cunoaște prea puțin. Era bine dacă autorii acestuia organizau dezbateri publice, consideră directorul de programe al Centrului de Politici şi Reforme, Ştefan Gligor.

Ştefan Gligor atrage atenţia asupra faptului că un asemenea proiect, cu surse dubioase, trezește mari îngrijorări.

În februarie curent, preşdintele Igor Dodon s-a întâlnit la Dubai cu prim-ministrul Emiratelor Arabe Unite, dar şi cu omul de afaceri Rashid Al-Rashid din Arabia Saudită. După acea întrevedere, Dodon spunea că afaceristul saudit este gata să investească în construcția unui complex sportiv multifuncțional în Republica Moldova. Peste exact o lună, ideea unei arene polivalente a fost preluată și promovată intens de Partidul Democrat. Șeful companiei turceşti Summa, desemnată să construiască Arena Chişinău, este Bora Selim. Tot el este membru al Consiliului Economic de pe lângă președintele Igor Dodon. În luna mai 2017, Dodon a fost la sediul companiei Summa din Istanbul. Acesta anunţa pe Facebook despre întâlnirea ca membrii diasporei moldoveneşti din Turcia şi a indicat localul - hotelul „Summa Plaza” din Istanbul. De fapt, pe adresa respectivă se află sediul companiei Summa. Conexiunile sunt evidente, afirmă Ştefan Gligor.

Serviciul de presă al Guvernului ne-a comunicat că nu comentează declaraţiile făcute de Ştefan Gligor, iar reprezentanții PD și cei ai PSRM au negat anterior că ar avea vreun parteneriat.

Amintim că terenul din comuna Stăuceni a fost scos din circuitul agricol cu pierderi de aproximativ 90 de milioane de lei, care nu vor fi compensate de investitorul privat. În afară de asta, Guvernul a alocat deja 200 de milioane de lei drept contribuţie a statului pentru edificarea arenei din fondul pentru reparația drumurilor. Totodată, compania turcească ar urma să investească aproximativ 40 de milioane de euro, bani care vor fi achitaţi timp de zece ani tot de către contribuabili.

Opinia ta contează. Comentează!