Demolare fără aviz
Social 19 iunie 2018, 19:30 | 2074

Toate documentele permisive privind demolarea clădirii ”Gaudeamus” au fost eliberate contrar legislației. Este declarația lui Andrei Năstase, primarul ales al Chișinăului. În cadrul emisiunii „Ora expertizei”, el a atras atenția asupra faptului că deciziile au fost luate fără aprobarea ministerului de resort sau a experților consacrați. ”Acest teren va ajunge curând în proprietatea lui Vladimir Plahotniuc, întrucât acesta coordonează mișcările din umbră”, a subliniat Andrei Năstase. Șeful PD nu a reacționat, deocamdată.

Năstase este de părere că procesul de demolare a cinematografului a început din rațiuni strict financiare.

În context, Năstase a făcut trimitere la afirmațiile viceprimarului Nistor Grozavu, potrivit căruia edificiul trebuie demolat, întrucât este vechi.

Despre caracterul dubios al cazului Gaudeamus a vorbit și vicepreședintele Platformei DA, Alexandru Slusari.

Activistul civic Vitalie Sprânceană a publicat pe contul său de faceboook un document, semnat de către un responsabil de la Ministerul educației, culturii și cercetării, potrivit căruia, ”până în prezent nu a fost făcută nicio solicitare de avizare a proiectului de demolare a edificiului de pe strada Vasile Alecsandri 4.” Concluzia trasă de Sprânceană este că decizia a fost luată al Primărie.

Solicitat pentru o reacție, Sergius Ciocanu, vicepreședintele Consiliului Național al Monumentelor de for Public, instituție abilitată să dea note în astfel de cazuri, ne-a comunicat că subiectul cu privire la demolarea cinematografului „Gaudeamus” nu s-a discutat niciodată la ședințele consiliului. Președintele PD, Vladimir Plahotniuc, nu a răspuns la telefon pentru a comenta declarațiile din ”Ora expertizei”. Am încercat să obținem o reacție și de la viceprimarul Nistor Grozavu, însă acesta avea telefonul închis, iar la birou secretara ne-a comunicat că nu este. Nici colegul său, arhitectul-șef al Chișinăului, Sergiu Borozan, nu a fost de găsit pentru a comenta acuzațiile. Autorizația de desființare a clădirii, devenită proprietate privată, a fost semnată în luna august 2016. Cinematograful "Gaudeamus" a fost construit în anii 50 ai secolului trecut. Anterior, Primăria municipiului Chişinău anunțase că în locul cinematografului Gaudeamus ar putea fi construit un bloc de aproximativ 15 etaje.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie