Image-Description
Matei Dobrovie: „România a continuat o politică păguboasă de susținere a regimului Plahotniuc”
Politic 27 septembrie 2018, 19:20 | 1483

„Din păcate, în an centenar nu s-au făcut foarte multe pentru Republica Moldova de către România, România n-a făcut foarte mult. Mai mult decât atât, România a continuat, din păcate, o politică păguboasă de susținere a regimului Plahotniuc din Republica Moldova”. Declarațiile au fost făcute de către deputatul USR, Matei Adrian Dobrovie, în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă.

„Ce vedem în Republica Moldova în momentul de față? Vedem că democrația se erodează; vedem că tot mai mulți primari trec la Partidul Democrat sub șantaj, sub diferite presiuni; vedem că a fost adoptată o legislație electorală, acest uninominal mixt, în ciuda recomandărilor Comisiei de la Veneția. Și de către cine a fost adoptat? De către Partidul Socialiștilor și de către Partidul Democrat, așa-zis pro-european. Partidul Democrat acum susține că este partid pro-Moldova. Nici măcar formal nu mai spune că este pro-european, ceea ce oricum nu era”, a adăugat parlamentarul român.

„Ce înseamnă această orientare pro-Moldova? Mie îmi indică faptul că vom avea o alianță clară, care se va oficializa, practic ea există în momentul de față, dar este ascunsă. Și anume binomul Plahotniuc-Dodon va încerca să constituie după următoarele alegeri din februarie o majoritate PSRM-PD. Și acest lucru cred că este un semnal de alarmă, pentru că România, din păcate, în an centenar n-a înțeles că nu poate să gireze orice guvern care să facă orice în Republica Moldova, un guvern și o putere care, iată, aduc Republica Moldova într-un stat de dictatură, în care avem un singur om care controlează parlament, guvern, justiție și cam tot ce mișcă în țara respectivă, în care cetățenii pleacă peste hotare, pentru că n-au niciun viitor acolo și, mai mult decât atât, într-un regim în care, iată, avem furtul miliardului, pentru care nu se găsesc responsabili nici după atâta timp”, a mai spus Matei Adrian Dobrovie.

Totodată, politicianul de la București a afirmat că România însă mai face un lucru și mai grav în an centenar: „Recent în presa noastră a apărut un articol în care se vorbește despre faptul că Ministerul Românilor de Pretutindeni a finanțat un site dubios, care retransmitea și, practic, copia și propaga propagandă rusească, adică articole preluate de pe agenția oficială a Kremlinului, în momentul în care în an centenar tu vrei să apropii cele două maluri ale Prutului, vorbești despre spațiul informațional comun, despre necesitatea de a întări prezența mediatică românească pe celălalt mal al Prutului pentru a contracara practic propaganda rusească și propaganda oligarhică locală. În loc ca România să facă acest lucru, iată că România face un lucru absolut inimaginabil într-un an centenar, și anume are asemenea proiecte, care sunt finanțate de către stat, din bani publici, proiecte de propagandă”.

„Dacă noi mai continuăm să ne iluzionăm că dăm mesaje generice, fără conținut de susținere a aderării Republicii Moldova, noi suntem într-o gravă eroare. Eu cred că în momentul de față trebuie să vorbim despre europenizare nu în sensul de a adera mâine la Uniunea Europeană, dar de a pregăti, de a face reforme instituționale pe care actuala putere de la Chișinău nu vrea să le facă. Și mă refer foarte concret aici la ce înseamnă justiție, anticorupție, reformă administrativă. Deci, toate aceste lucruri sunt legate de europenizare, adică să fie o țară funcțională, nu să ajungi la nivelul unor țări precum Germania sau Franța, sau alte țări din Uniunea Europeană”, a punctat Matei Adrian Dobrovie.

Opinia ta contează. Comentează!