Image-Description
Dodon vrea un nou Guvern în formula PSRM-ACUM, dar al socialiștilor
Politic 8 noiembrie 2019, 10:22 | 5881

Președintele Igor Dodon și-ar dori un nou Guvern în formula coaliției PSRM-ACUM, însă dominat de socialiști. El spune că este categoric împotriva unor alegeri anticipate, că nu va accepta o alianță a PSRM cu PDM, dar nici o coaliție dintre blocul ACUM și PDM. Dacă totuși alegerile anticipate nu vor putea fi evitate, Dodon vrea ca acestea să se desfășoare odată cu cele prezidențiale, tocmai peste un an.

„După căderea Guvernului, socialiștii împreună cu Blocul ACUM trebuie să se așeze încă o dată și să se gândească ce fac, pentru că eu nu îmi doresc alegeri anticipate. Chiar dacă vrea să arate că are poziție, că vrea să intre în istorie, Guvernul va cădea, pentru că decizia de asumare este anticonstituțională și aceasta trebuie retrasă”, a declarat Igor Dodon, într-o emisiune la N4.

El estimează că șansele demiterii Guvernului sunt de 90%.

„Dimineață eram sigur în proporție de 80 la sută că Guvernul Maia Sandu va cădea, acum sunt sigur 90%. Retragerea inițiativei de asumare ar face să ne așezăm să discutăm despre toate lucrurile. Nu le-a plăcut acel concurs, trebuiau să organizeze altul. Pasul făcut de lidera PAS este un pas de rupere a coaliției de guvernare. Una sunt vorbele, iar altele sunt faptele, iar la ei acum sunt fapte”, afirmă liderul informal al socialiștilor.

Moțiunea de cenzură care va fi depusă astăzi de PSRM, în cazul în care Maia Sandu nu va renunța de bunăvoie la modificarea Legerii procuraturii, pentru care Guvernul și-a asumat răspunderea în fața Parlamentului, va fi examinată luni sau marți, a precizat Dodon.

„După asta trebuie să se așeze și să numească un nou Guvern, să vadă dacă găsesc limbă comună sau nu. Lasă să ofere altă candidatură de la Blocul ACUM, lasă să dea Guvernul socialiștilor, ăștia au fost 5 luni, am văzut ce au făcut. Lasă să fie socialiștii 5-6 luni, tot cu această majoritate parlamentară, să meargă înainte, pentru a nu fi alegeri anticipate”, spune Dodon.

El afirmă că PSRM nu va face majoritate parlamentară cu altcineva decât Blocul ACUM și că nu va accepta un premier înaintat de o eventuală coaliție ACUM-PDM. Dodon a fefuzat, însă, să spună dacă examinează posibilitatea creării unui Guvern minoritar, al socialiștilor, dar cu votul deputaților democrați, fără a le oferi ultimilor funcții.

Vorbind despre posibile alegeri parlamentare anticipate, Igor Dodon afirmă că acestea ar trebui să aibă loc odată cu cele prezidențiale, preconizate pentru 23 octombrie - 23 noiembrie 2020. „Ar fi o greșeală enormă să mai fie o altă campanie electorală, în februarie, două campanii electorale într-un an. Dacă vor avea loc alegeri parlamentare anticipate ar fi bine să fie odată cu alegerile prezidențiale, să nu cheltuim bani de două ori”, a conchis președintele țării.

Opinia ta contează. Comentează!