Miezul de nucă, între bogăţie şi mizerie
Economic 22 noiembrie 2018, 14:19 | 6323

În ultimul an, preţurile pentru miezul de nucă au scăzut drastic - în medie de două ori. O explicaţie ar fi monopolul pe piaţă - doar trei firme au "binecuvântarea" celor din vârful puterii de a exporta miezul. Într-o investigaţie difuzată la emisiunea "60 de minute" am scos în vileag ilegalităţile, de pe urma cărora au de suferit mii de agricultori şi oameni simpli, nevoiţi să-şi vândă marfa pe bani de nimic.

Pentru a vedea la ce prețuri își vând oamenii miezul de nucă, am mers la Piața Centrală din Chișinău.

Problema preţurilor la miezul de nucă are o explicaţie - monopolul pe piaţă instituit de o firmă sau de un grup restrâns. Despre asta a vorbit deschis președintele PAS, Maia Sandu, în cadrul unei emisiuni TV, în care a declarat - cităm - că "familia prim-ministrului a monopolizat exportul de nuci şi, respectiv, dictează preţurile în ţară”. A urmat replica lui Pavel Filip.

Ca să verificăm dacă avem sau nu de-a face cu un monopol, am mers la piaţa din oraşul Teleneşti. Acolo am aflat că toţi colectorii din oraş ar fi controlați de o singură firmă. Microbuzele cu miez de nucă ajung apoi la Orhei, la una dintre cele mai mari companii din Republica Moldova.

Am mers la firma din Orhei să-l întrebăm pe directorul acesteia, Rahmo Tarek, sau pe mâna dreaptă al lui Tarek, un oarecare Mohamed, de ce angajaţii companiei nu întocmesc acte de achiziţie, dar şi dacă firma face parte din grupul celor trei, care dictează regulile pe piaţă.

Cum n-am reuşit să obţinem vreo informaţie de la firma din Orhei, am revenit la Teleneşti, unde oamenii vorbeau că o firmă străină, care activa de mai mulţi ani pe piaţa nucilor, are bariere la exportul mărfii. Am găsit-o pe Iulia Teleucă, directoarea unei companii franceze. Aceasta ar respecta cu stricteţe toate procedurile, dar se confruntă cu obstacole, intimidări şi dosare penale.

Oamenii cu care am vorbit în Teleneşti ne-au spus că și firma franceză, reprezentată de Iulia Teleucă, a fost nevoită să apeleze la una din cele trei firme protejate de autorităţi. Ar fi vorba de firma lui Dumitru Vicol, cuscrul premierului Pavel Filip. În situaţia în care compania franceză s-a pomenit cu 47 de tone de miez de nucă sechestrat, iar camioanele încărcate cu marfă nu mai puteau să iasă din ţară, aceasta ar fi apelat la firma lui Dumitru Vicol pentru a face reexport, desigur la un preţ mult mai mic. În mod straniu, întreprinderea lui Vicol ar fi reuşit să exporte aceeaşi marfă, în baza aceloraşi acte de achiziţie, fără probleme. Iulia Teleucă a refuzat să răspundă la întrebările legate de Dumitru Vicol. Am sunat de cel puţin patru ori la întreprinderea lui Vicol, dar deşi ni s-a spus să revenim mai târziu, acesta n-a fost disponibil să vorbească cu noi.

Opinia ta contează. Comentează!