Frica politicienilor față de alegeri
Externe 30 mai 2018, 13:23 | 2447

Înfricoșați de justiția din România, mai mulți foști demnitari certați cu legea încearcă să înșele vigilența autorităților, sperând că vor fugi de răspundere. Cu un bagaj enorm de dosare penale intentate de către Direcția Națională Anticorupție, unii foști politicieni de peste Prut caută azil politic în alte țări, cât mai departe de presiunile procurorilor DNA. Despre cine este vorba, aflați în continuare.

Fostul primar al Constanței Radu Mazăre a început să viziteze Madagascarul în 2011, ca o alternativă a vacanței sale obișnuite în Brazilia. Anul trecut, acesta a decis să se mute definitiv pe insula exotică, iar motivul principal pare să fi fost faptul că are prea multe dosare penale în România, șapte la număr, fiind cercetat și judecat pentru abuz în serviciu şi trafic de influenţă. Fostul edil, care într-un dosar a fost condamnat la șase ani și jumătate de închisoare, anunțase că se consideră ținta "statului paralel" și că din acest motiv cere azil politic în Madagascar, republică ce nu are acord de extrădare cu România. Acolo, Radu Mazăre s-a transformat în afacerist. El a prezentat autorităților africane un contract de muncă încheiat cu o firmă pe care ar controla-o și ar deține un hotel în zonă. De pe plajele însorite, fostul primar de Constanța nu pare să vrea să schimbe peisajul pe cel al unei instanțe de judecată sau de celulă, el declarând că nu va reveni în România decât în cazul unei justiții reale.

Cazul lui Mazăre nu este singurul. Și fostul ministru al Turismului de la București Elena Udrea a fugit în altă țară, cât mai departe de presiunile procurorilor anticorupție. Cunoscută pentru turismul bine dezvoltat, Costa Rica este cea mai vizitată ţară din zona Americii Centrale, inclusiv de către Elena Udrea. Fostul deputat și ministru a solicitat autorităților de acolo statutul de refugiat politic. Însărcinată, Udrea a fost condamnată la 6 ani de închisoare cu executare în Dosarul Bute, pentru luare de mită și abuz în serviciu.

Fosta şefă a DIICOT Alina Bica a recurs la aceeaşi strategie la care a apelat şi Udrea pentru a scăpa de posibilele condamnări în dosarele de corupţie care o vizează. Bica a cerut și ea azil în Costa Rica, ţară în care s-a refugiat anul trecut. Un alt fost demnitar din România a reușit să scape de justiția de la Bucuresti, însă asta doar aparent. Este vorba despre fostul deputat PSD Sebastian Ghiță, care în 2016 a fugit din România în Serbia. Căutat cu mandat de arestare în două dosare penale, în care este acuzat, printre altele, de dare de mită, spălare de bani și șantaj, Ghiță a fost arestat un an mai târziu la Belgrad și deocamdată nu a fost extrădat. Uniunea Europeană a apreciat progresul înregistrat în ultimii ani în România, în combaterea corupției. Totuși, în ultimele luni, au existat un șir de tentative ale unor politicieni români de a submina puterile anchetatorilor judiciari și de a reduce din abilitățile lor de a trage la răspundere penalii. Potrivit unei organizații independente multidisciplinare, România se află pe locul 29 din 113 ţări din întreaga lume, în ceea ce privește progresul înregistrat la principiile statului de drept.

Opinia ta contează. Comentează!