După ce s-a etalat alături de interpretul rus Filip Kirkorov la Festivalul Căpșunilor, internauții au observat că Igor Dodon a purtat o centură, care seamănă izbitor de mult cu una din colecţia Stefano Ricci, prețul căreia pe un site specializat constituie 1895 de lire sterline, sau aproximativ 2200 de euro. Cureaua este confecționată din piele de crocodil, iar un element distinctiv al acesteia este catarama, care reprezintă un cap de vultur. Valoarea în lei a accesoriului constituie aproape 43 de mii de lei, sumă care este de aproape patru ori mai mare decât venitul oficial lunar al președintelui.

Potrivit Ministerului Finanțelor, salariul lui Igor Dodon nu depășește 12 mii 996 de lei, însă, în interviurile anterioare, el a sugerat că acesta poate fi și mai mic, în jur de 10- 11 mii de lei. Totodată, centura respectivă ar valora cât aproape 30 de pensii medii lunare în Republica Moldova.

Precizăm că brand-ul italian Stefano Ricci a devenit în ultimii 40 de ani unul dintre cei mai scumpi producători de îmbrăcăminte și accesorii din lume. Printre clienţii cei mai fideli ai acestuia sunt demnitarii din cercurile puterii de la Kremlin şi miliardarii din industria petrolului din Orientul Mijlociu. Mari lideri mondiali, precum fostul preşedinte sud-african, Nelson Mandela, sau fostul cancelar german Helmut Kohl, au purtat obiecte de vestimenaţie ale acestei mărci. Şi celebrităţi precum Tom Cruise sau Andrea Bocelli apreciază luxul oferit de brandul italian. Costumele personalizate produse de acesta ajung să coste 25 de mii de dolati şi mai mult. Oamenii se arată surprinşi de gusturile preşedintelui şi se întreabă din ce bani şi-ar fi cumpărat acesta cureaua de lux?

Deocamdată, nu se cunoaște dacă centura președintelui este autentică sau o replică, dar ar fi greu de crezut că un şef de stat poartă lucruri contrafăcute. Contactat de Jurnal TV, purtătorul de cuvânt al lui Igor Dodon, Maxim Lebedinschi, a declarat că i-ar fi ruşine să-l întrebe pe preşedinte despre originea şi costul centurii pe care o poartă, dar a promis că se va informa şi va reveni cu detalii, ceea ce nu s-a mai întâmplat. Sunat în mod repetat, acesta ne-a spus că nu se încumetă să-l întrebe pe Dodon despre centura şi că ne va oferi informaţii doar dacă preşedintele va binevoi să reacţioneze.