Image-Description
Socor: În ciuda eforturilor, Plahotniuc nu este primit de niciun oficial de la Washington din a doua jumătate a lui 2016
Politic 5 iulie 2018, 10:21 | 9988

În ciuda eforturilor pe care le depune, șeful PD Vladimir Plahotniuc nu este primit de niciun oficial de la Washington deja din a doua jumătate a lui 2016, afirmă analistul politic al Fundaţiei Jamestown, Vladimir Socor.

„Administrația Obama, pentru scurt timp, a mizat pe Plahotniuc. Nuland a avut anumite înțelegeri cu Plahotniuc. Statele Unite, la început, în anul 2016, practic au încurajat venirea la putere a partidului lui Plahotniuc. Scurt timp după aceea, chiar administrația Obama, Departamentul de Stat, s-au dezamăgit în Plahotniuc. Au considerat că Plahotniuc nu a îndeplinit termenii înțelegerii pe care dânsul a avut-o cu Nuland”, a declarat Socor la Europa Liberă.

„De atunci încoace, de la a doua jumătate a anului 2016, Plahotniuc nu este primit de nicio oficialitate americană la Washington. Dânsul se duce acolo deseori, însoțit de echipa sa, dar nu este primit la nivel oficial, în ciuda eforturilor, deoarece nu e considerat ca un lider oficial, legitim al Republicii Moldova”, a adăugat analistul politic.

În discuții particulare, reprezentanții Departamentului de Stat și ai Consiliului Securității din Casa Albă – în discuții particulare, au o părere foarte proastă față de sistemul lui Plahotniuc, nu îl consideră legitim, dar, până acum, nu au văzut o alternativă la acest sistem, a adăugat expertul politic.

„El încearcă să se legitimizeze pe plan extern, inclusiv cheltuind bani foarte mulți la Washington pentru lobby-iști care să publice articole favorabile domnului Plahotniuc în publicații americane. Dar în publicații, trebuie să accentuez, în general, de rangul al doilea. Plahotniuc plătește acești lobby-iști degeaba, deoarece cele mai multe articole apar în publicații de mâna a doua sau a treia care nu sunt citite și nu li se acordă importanță”, afirmă Vladimir Socor.

Potrivit expertului politic, cooperarea bilaterală a ajuns într-un punct mort, mai ales după invalidarea alegerii primarului din Chișinău de către justiția subordonată Plahotniuc.

„Această mișcare a dus la dezamăgire profundă în Washington. Chiar instituții cum ar fi Consiliul Nord-Atlantic, care se angajaseră într-o discuție cu domnul Plahotniuc, au ajuns să-l critice foarte sever. Pe website-ul Consiliului Nord-Atlantic a apărut o serie întreagă de articole deosebit de critice față de Plahotniuc, aceasta numai la câteva luni după ce aceeași instituție încercase să stabilească o relație de cooperare politică cu Plahotniuc. Consiliul Nord-Atlantic și-a dat seama că a greșit și acum a apărut o serie întreagă de articole extrem de critice la adresa guvernării”, a spus Socor.

„E vorba de instituția care organizase acum câteva luni la Chișinău o mare reunire interparlamentară care a permis guvernării Republicii Moldova să se auto-descrie drept pro-occidentală. Deci, dezamăgire profundă la Washington chiar în rândul acelora care își puseseră anumite speranțe în guvernarea lui Plahotniuc. O coaliție post-electorală cu domnul Plahotniuc ar conduce la capturarea definitivă și irevocabilă a statului de către Plahotniuc sub false lozinci pro-europene”,a conchis analistul politic al Fundaţiei Jamestown.

Opinia ta contează. Comentează!