Parlamentul britanic poate bloca Brexit-ul
Externe 1 mai 2018, 15:30 | 3302

Parlamentul Marii Britanii ar putea amâna sau chiar bloca Brexitul, în lipsa unui acord între Londra şi Uniunea Europeană privind frontiera regatului cu Irlanda de Nord. Un amendament în acest sens a fost votat de Camera Lorzilor, aplicând totodată o lovitură guvernului May.

Pro-europenii din Camera Superioară a legislativului de la Londra au adoptat cu o majoritate de voturi un amendament la proiectul de lege cu privire la Brexit. Documentul este în măsură să împiedice Guvernul să iasă de sub tutela europeană fără un acord cu Bruxelles-ul sau să sugereze noi negocieri. Acest vot a avut loc la câteva ore după ce negociatorul şef al Brexit-ului din partea UE a avertizat cu privire la problema frontierei irlandeze.

Conform procedurii, textul al cărui aplicare ar putea lăsa Marea Britanie în cadrul Uniunii Europene se va întoarce în Camera Comunelor, unde a primit deja un vot, în luna ianuarie. Deputaţii îl vor putea anula sau modifica. Votul din camera superioară a legislativului britanic este văzut ca o nouă înfrângere pentru guvernul conservator al Theresei May. Miniştrii britanici vor încerca acum să-i convingă pe deputaţi să revină asupra deciziei despre care spun că slăbeşte poziţia ţării în negocierile cu Bruxelles privind Brexit-ul.

Opinia ta contează. Comentează!