Poalelungi, propus la CC
Social 7 martie 2018, 14:44 | 1413

Președintele Curții Supreme de Justiție Mihai Poalelungi este candidatul Consiliului Superior al Magistraturii pentru funcția de judecător la Curtea Constituțională. Poalelungi a fost singurul candidat înscris în cursă și a fost votat unanim. El nu a ieșit în fața presei. În schimb, președintele CSM nu vede vreo problemă că a fost competiția unei singure candidaturi.

Chestiunea a fost examinată în doar 20 de minute. De la ședință a lipsit ministrul Justiției Alexandru Tănase și membrul CSM, Nina Cernat. Presa nu a avut acces nici măcar la imagini de protocol. Înainte de a discuta pe marginea candidaturii lui Mihai Poalelungi, președintele Consiliului a dat citire unei cereri din partea magistratului de la Judecătoria Chișinău, Gheorghe Balan, cunoscut opiniei publice pentru viziunile sale critice față de sistem.

Membrii CSM au decis unanim să respingă cererea judecătorului Balan ca neîntemeiată. Au urmat câteva întrebări la adresa candidatului, care de altfel a fost susținut în unanimitate. Am solicitat prin intermediul structurilor CSM-ului un comentariu de la Mihai Poalelungi, însă proaspătul judecător numit la Curtea Constituțională nu a mai venit în fața jurnaliștilor. În schimb, șeful Consiliului Superior al Magistraturii susține că au fost respectate toate normele legale, chiar dacă a fost un singur candidat. Unii experți în justiție sunt de părere că la asemenea concursuri ar trebui să participe mai mulți candidați.

În concurs s-a înscris anterior și fostul membru al Consiliului Superior al Magistraturii, Teodor Cârnaț, însă acesta s-a răzgândit și și-a retras dosarul. Potrivit procedurii, demisia lui Mihai Poalelungi trebuie aprobată de Parlament.

Acum o lună, liderul Platformei Demnitate și Adevăr a declarat presei că Mihai Poalelungi ar fi omul șeful Partidului Democrat Vladimir Plahotniuc, care va fi instaurat în fotoliul de judecător constituțional. Atunci, vicepreședintele PD Andrian Candu a menționat că este vorba doar despre speculații și că politicul nu intervine în justiție. Mihai Poalelungi a fost ales în fruntea Curţii Supreme de Justiţie în 2012, când şi-a lăsat funcţia de magistrat CEDO, unde avea un salariu de aproape 18 mii de euro pe lună şi a acceptat să revină în ţară pentru un venit de aproximativ 10 mii de lei. În 2016 a fost ales pentru un al doilea mandat la șefia Curții Supreme de Justiție.

Numirea acestuia a avut loc pe fundalul unui protest la care au participat reprezentanţi ai societăţii civile și ai unor partide extraparlamentare, care au încercat să împiedice promovarea judecătorului, despre care spun că i-ar fi loial lui Plahotniuc, fapt negat de Poalelungi. "Ceea ce s-a întâmplat în ultimii ani a însemnat o defăimare dirijată a mea, a unor judecători şi a sistemului în întregime", a comentat atunci șeful CSJ. Modul în care s-a desfăşurat concursul la CSM l-a contrariat şi pe ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Chişinău, care s-a arătat surprins că a fost vorba despre un concurs cu un singur candidat.

Pe durata mandatului, numele lui Mihai Poalelungi a fost implicat în mai multe scandaluri mediatice. Fostul deputat PLDM, Ion Butmalai, declara în 2013, cu referire la informaţii oferite de SIS, că Mihai Poalelungi, ar fi participat în 2012 la elaborarea schemei de legalizare a atacului asupra BEM. Judecătorul a negat orice implicare. Acum o lună, Tudor Panțîru și-a dat demisia de la Curtea Constituțională, invocând motive personale.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie