Andrei Spânu a explicat unde au „dispărut” gazele naturale depsre care Gazprom spune că ar fi preluate de Ucraina
Social 23 noiembrie 2022, 16:41 | 875

Chișinăul dezminte alegațiile gigantului rus, Gazprom, care a anunțat ieri că va reduce și mai mult volumele de gaz livrate Republicii Moldova, din cauză că Ucraina ar înmagazina rezervele de gaze destinate țării noastre. Ministrul Infrastructurii, Andrei Spânu, afirmă că, de fapt, este vorba despre economiile Republicii Moldova stocate în depozitele din Ucraina și în niciun caz nu ar fi vorba despre preluarea ilegală a gazelor de către țara vecină.

Gazprom a anunțat marți că, de săptămâna viitoare, va începe reducerea livrărilor către stația de măsurare din localitatea Sudja pentru tranzitul prin Ucraina, cu destinația Republica Moldova. Asta după ce a acuzat că Ucraina ar fi acumulat ilegal 52,5 milioane metri cubi de gaze naturale destinate Republicii Moldova. Dacă aceste dezechilibre vor persista, Gazprom spune că va reduce, începând cu 28 noiembrie, ora 10.00, volumele de tranzit pentru Republica Moldova. Andrei Spânu spune că este vorba despre un nou episod de presiune și amenințări ale Gazprom-ului la adresa Republicii Moldova. Potrivit lui Spânu, Gazprom acuză Ucraina și Republica Moldova de lucruri neadevărate.

ANDREI SPÂNU, ministrul Infrastructurii: "Să fie clar - tot gazul livrat Republicii Moldova ajunge în țara noastră. Tot gazul livrat malului drept este și va fi achitat de noi. Volumele de gaz, la care face referință Gazprom, că ar fi rămase în Ucraina, sunt economiile și rezervele noastre stocate în depozitele din Ucraina. Să fie și aici clar: aceste volume la fel au fost și vor fi achitate integral de țara noastră."

Potrivit ministrului Infrastructurii, Republica Moldova are deja peste 200 de milioane de metri cubi de gaze în depozite, iar „presiunea, șantajul și amenințările nu își mai au loc”. Spânu a punctat că Republica Moldova își câștigă acum independența energetică. De notat că această cantitate de gaze naturale, pe care țara noastră o are deja în rezerve, ar fi suficientă pentru a asigura consumul de gaz pentru aproximativ două luni de iarnă, chiar dacă Gazprom ar opri brusc furnizările către Republica Moldova. Acuzațiile gigantului rus au fost comentate și de întreprinderea „Naftogaz Ucraina”, care a transmis că Rusia foloseşte gazul ca instrument politic pentru a limita aprovizionarea Europei. Potrivit Naftogaz, întregul volum de gaze primit la punctul de intrare din Rusia „Sudja”, pentru tranzit în Republica Moldova, a fost transferat la punctele de ieșire din Ucraina „Alekseevka” și „Grebeniki” integral.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie