Rocadă la Ministerul Justiţiei
Politic 14 martie 2018, 11:22 | 4944

Victoria Iftodi este candidatul propus de PD pentru funcția de ministru al Justiției după ce Alexandru Tănase și-a dat demisia. Anunţul a fost făcut de către şeful formaţiunii, Vladimir Plahotniuc, în cadrul briefingului tradițional care are loc marțea. Și tot ca de obicei, Plahotniuc a fost scump la vorbă, iar după ce și-a ținut discursul, a plecat fără a răspunde la întrebări. Doar a zâmbit ironic atunci când jurnaliştii l-au întrebat despre înregistrarea convorbirii dintre Tănase şi Platon, difuzată de Jurnal TV săptămâna trecută, și în care este vizat şi oligarhul.

"Regret". Acesta a fost cuvântul de ordine la briefingul săptămânal organizat de Partidul Democrat. Atât şeful formaţiunii, Vladimir Plahotniuc, cât şi finul său de cununie, Andrian Candu, şi-au exprimat părerea de rău faţă de demisia lui Alexandru Tănase de la conducerea Ministerului Justiţiei. În pofida discuţiei pe un ton mai mult decât amical, pe subiecte de stat, cu afaceristul Veaceslav Platon, dar și a ofenselor aduse unui oficial european acreditat la Chișinău, Plahotniuc și Candu l-au vorbit numai de bine pe Tănase.

Plahotniuc a mai spus că după şedinţa de astăzi a biroului permanent al PD au fost analizate candidaturile pentru funcţia de ministru al Justiţiei şi a fost luată o decizie.

Ca de obicei, după declarații, Vladimir Plahotniuc a plecat fără a răspunde la întrebările jurnaliştilor. De această dată, însă, a fost inclusă și o melodie la plecarea din sală a şefului PD.

Apoi a ieşit la rampă vicepreședintele PD și șeful Parlamentului Andrian Candu, care a vorbit tot cu tristeţe despre demisia lui Alexandru Tănase.

Candu a fost rugat să comenteze înregistrarea convorbirii telefonice dintre Veaceslav Platon şi Alexandru Tănase, care discută și despre furtul din sistemul bancar, despre inacţiunile statului în timpul fraudei şi despre conexiunile cu Vladimir Plahotniuc.

A urmat apoi un răspuns care numai succint n-a fost, în care Candu s-a lăudat că anume el a fost cel care a publicat primul raport Kroll şi a spus că în document nu figurează numele lui Plahotniuc. A vorbit şi despre Platon, pe care l-a acuzat că face lovituri de imagine, iar pe final a distorsionat întrebarea reporterului Jurnal TV.

La puţin timp după briefingul PD, preşedintele Igor Dodon a semnat decretul cu privire la demisia ministrului Justiţiei, Alexandru Tănase. Șeful statului nu a spus însă dacă va accepta noua propunere PD pentru această funcție. Totodată, menționăm că Tănase nu a mai fost de găsit în această dimineață la sediul Ministerului Justiției.

Precizăm că, în mai 2017, Victoria Iftodi a fost numită de Guvern în funcţia de judecător al Curţii Constituţionale. Funcţia a devenit vacantă pe 14 aprilie, odată cu expirarea mandatului deţinut tot de Alexandru Tănase. Ea a fost membră a Consiliul de Integritate al ANI în anii 2016-2017, iar între 2004 și 2006, în perioada guvernării comuniste, a fost ministru al Justiției.

Iftodi şi-a prezentat ultima declarație de avere în iunie 2017, atunci când a fost numită în funcția de judecătoare la Curtea Constituţională. Conform declaraţiilor depuse, Victoria Iftodi este, în prezent, posesoarea următoarelor bunuri: o casă, un apartament, un spaţiu comercial deţinut în cotă parte de 50 la sută, 4 terenuri agricole, 2 terenuri intravilane, 3 terenuri extravilane şi un automobil ZAZ. Demnitara mai deţine o cotă de participare de 1/3 în cadrul unei companii.

Opinia ta contează. Comentează!