Demers la Procuratură în cazul Fenosa
Social 2 mai 2018, 19:50 | 7708

Dezvăluirile despre abaterile grave care ar fi fost comise de către Silvia Radu în perioada aflării la conducerea RED „Union Fenosa” au ajuns pe masa procurorului general, Eduard Harunjen. Deputatul liberal Lilian Carp a făcut un demers oficial la Procuratura Generală în privința activității Silviei Radu şi neregulile constatate de ANRE în raportul de monitorizare a companiei de distribuție a energiei electrice.

Legea spune clar că persoanele implicate în astfel de cazuri trebuie să răspundă penal, mai afirmă Lilian Carp.

În opinia deputatului Lilian Carp, după aceste dezvăluiri grave, Silvia Radu ar trebui să se retragă definitiv din viaţa publică.

În demersul său către procurorul general, Lilian Carp invocă abateri grave de la legislaţia Republicii Moldova, precum evaziunea fiscală sau prejudicierea companiei ce prestează servicii populaţiei, prin contractarea unor firme personale. Astfel, deputatul le cere procurorilor să răspundă la întrebarea - ce acţiuni au întreprins până în prezent pentru elucidarea dezvăluirilor făcute de experţii în energetică? Parlamentarul mai întreabă când anume au fost efectuate percheziţii la RED „Union Fenosa” şi ce instituţii au fost implicate. Nu în ultimul rând, Procuraturii Generale i se cere să spună câte cauze penale au fost iniţiate. Amintim că dezvăluirile despre ilegalităţile depistate la RED „Union Fenosa” în mandatul Silviei Radu au fost prezentate de către reprezentanții organizației „WatchDog” Sergiu Tofilat şi Tudor Şoitu.

Aceştia au prezentat un raport al ANRE din 2013, potrivit căruia compania RED „Union Fenosa” a transferat aproape 170 de milioane de lei către firma „INDRA Sisteme” SRL, unde Silvia Radu era fondator şi administrator. Suma ar fi fost achitată pentru servicii de consultanţă şi întreţinere a sistemelor informaţionale. Cei doi experţi spun că avem de-a face cu un conflict de interese, deoarece „INDRA Sisteme” n-a fost decât o companie-căpuşă. Mai mult, în anii 2010-2012, RED „Union Fenosa” ar fi luat o serie de împrumuturi dubioase.

În condiţiile în care compania a beneficiat de credite de la BERD şi de la o subdiviziune a Băncii Mondiale, la o radă a dobânzii de 4,5 la sută, aceasta a împrumutat cinci milioane de dolari de la o altă companie afiliată holdingului Fenosa, la o rată de 14,5 la sută, ceea ce reprezintă o cheltuială suplimentară de 500 de mii de dolari. Potrivit expertului în energetică Sergiu Tofilat, asta înseamnă o reducerea formală a profitului, ceea ce a dus la achitarea unor impozite mai mici.

Cu alte cuvinte, asta se numeşte evaziune fiscală, mai notează Tofilat.

Zilele trecute, compania Gas Natural Fenosa a difuzat un comunicat de presă, în care a declarat că după raportul efectuat de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică au urmat verificări din partea instituțiilor de drept, care, însă, nu ar fi constatat abateri.

Silvia Radu NU a comentat deocamdată demersul deputatului Lilian Carp. Anterior, într-o postare pe Facebook, Radu a scris că acuzațiile legate de modul în care a administrat RED „Union Fenosa” sunt minciuni şi că activitatea ei la întreprindere a stat sub lupa tuturor autorităților.

Opinia ta contează. Comentează!