Accesul în instanță, criticat de ONG-uri
Social 10 iulie 2018, 19:50 | 1007

Organizațiile neguvernamentale de media își exprimă îngrijorarea cu privire la o recentă dispoziție semnată de către vicepreședintele Judecătoriei Chișinău Ghenadie Pavliuc, care prevede restricționarea accesului jurnaliștilor în sediul Centru al instanței. ONG-urile cer revizuirea documentului.

Dispoziția lui Ghenadie Pavliuc se referă, printre altele, la faptul că accesul presei în sălile de judecată va avea loc „ținându-se cont de spațiul disponibil”. Iar o cerință absolut nouă este că jurnaliștii trebuie să fie acreditați de Consiliul Coordonator al Audiovizualului, în condițiile în care autoritatea respectivă nu are o astfel de atribuție legală.

Entitățile solicită conducerii Judecătoriei Chișinău să revadă textul dispoziției cu pricina, care ar putea duce la restricționarea accesului presei la ședințele de judecată de interes public. Totodată, ONG-urile au făcut un apel către Consiliul Superior al Magistraturii, care are atribuții de administrare a sistemului judecătoresc, să mențină un climat deschis în justiție și să susțină presa în efortul său de a reflecta evenimentele importante de pe agenda publică. Amintim că vicepreședintele Judecătoriei Chișinău a semnat dispoziția pe 20 iunie, a doua zi după invalidarea mandatului de primar al capitalei. Emiterea documentului a fost motivată de alertele cu bombă înregistrate acum câteva luni. Consilierul Centrului de Resurse Juridice din Moldova Ion Guzun a declarat pentru Jurnal TV că vicepreședintele instanței s-a bazat pe niște prevederi din Regulamentul CSM, care a fost suspendat în octombrie 2016, iar de atunci instituția nu a mai revenit la el. Instanța a reacționat pe pagina oficială de Facebook, unde a scris că prescripțiile din dispoziția lui Pavliuc nu au nicio legătură cu regulamentul suspendat și că „documentul nu are un caracter excepțional și nu a fost emis în urma anumitor evenimente sociale”. În comunicat se mai menționează că ordinul „nu a fost generat și nu are nimic comun cu alegerile locale”. Președintele CSM, Victor Micu, ne-a spus că a fost în concediu și că a aflat din presă despre dispoziția semnată de Pavliuc. Micu a adăugat că va avea o reacție după ce va studia documentul, dar și solicitarea organizațiilor de media.

Opinia ta contează. Comentează!