Anchetă internațională în Siria
Externe 17 aprilie 2018, 15:29 | 2728

A fost lansată o anchetă internațională privind utilizarea armelor chimice în orașul sirian Douma, care s-a soldat cu decesul a peste 70 de civili. Atacul a fost atribuit regimului Assad și aliatului său, Rusia, iar drept reacție, sâmbăta trecută, Occidentul a intervenit militar în Siria și a bombardat întreprinderi care ar fi produs armament chimic. Vă avertizăm că urmează detalii ce vă pot afecta emoțional.

Statele Unite ale Americii, Marea Britanie şi Franţa au lansat 105 rachete asupra mai multor zone din Siria. Atacul coordonat a vizat întreprinderi în care ar fi produse, testate și depozitate armele chimice ale regimului condus de Bashar al-Assad. El este acuzat de Occident că a folosit armament chimic împotriva civililor din Douma, pe 7 aprilie. Franța a avertizat puterea de la Damasc că nu va ezita să lovească din nou, dacă va utiliza încă o dată arme chimice.

Reuniți la Luxembourg, miniștrii de Externe din cadrul blocului comunitar și-au exprimat sprijinul pentru intervenția militară în Siria. Și conducerea Alianței Nord-Atlantice a declarat că, prin acest atac al Occidentului, comunitatea internațională s-a angajat să sprijine interdicția privind utilizarea armelor chimice.

Occidentul acuză Rusia, un aliat al regimului Assad, de complicitate, că nu a făcut nimic pentru a împiedica atacul chimic din orașul sirian. De cealaltă parte, Moscova susţine că nu au existat dovezi că în atacul din Douma s-ar fi folosit substanțe toxice și că niciun locuitor nu a confirmat că a fost vorba despre un atac chimic. Declarațiile rușilor vin în contradicție cu mărturiile supraviețuitorilor și afirmațiile Organizației Mondiale a Sănătății, potrivit căreia, în urma atacului, 500 de persoane au prezentat simptome specifice expunerii la substanțe toxice.

Pe seama atacului chimic din Douma, de pe 7 aprilie, a fost declanșată o anchetă internațională. Mâine, în regiune, urmează să se deplaseze o echipă a Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice, pentru a inspecta zona. Între timp, Occidentul urmează să decidă noi sancţiuni împotriva Rusiei, care vor viza companii care au legături cu regimul Assad.

Opinia ta contează. Comentează!