Statele Unite ale Americii, Marea Britanie şi Franţa au lansat 105 rachete asupra mai multor zone din Siria. Atacul coordonat a vizat întreprinderi în care ar fi produse, testate și depozitate armele chimice ale regimului condus de Bashar al-Assad. El este acuzat de Occident că a folosit armament chimic împotriva civililor din Douma, pe 7 aprilie. Franța a avertizat puterea de la Damasc că nu va ezita să lovească din nou, dacă va utiliza încă o dată arme chimice.

Reuniți la Luxembourg, miniștrii de Externe din cadrul blocului comunitar și-au exprimat sprijinul pentru intervenția militară în Siria. Și conducerea Alianței Nord-Atlantice a declarat că, prin acest atac al Occidentului, comunitatea internațională s-a angajat să sprijine interdicția privind utilizarea armelor chimice.

Occidentul acuză Rusia, un aliat al regimului Assad, de complicitate, că nu a făcut nimic pentru a împiedica atacul chimic din orașul sirian. De cealaltă parte, Moscova susţine că nu au existat dovezi că în atacul din Douma s-ar fi folosit substanțe toxice și că niciun locuitor nu a confirmat că a fost vorba despre un atac chimic. Declarațiile rușilor vin în contradicție cu mărturiile supraviețuitorilor și afirmațiile Organizației Mondiale a Sănătății, potrivit căreia, în urma atacului, 500 de persoane au prezentat simptome specifice expunerii la substanțe toxice.

Pe seama atacului chimic din Douma, de pe 7 aprilie, a fost declanșată o anchetă internațională. Mâine, în regiune, urmează să se deplaseze o echipă a Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice, pentru a inspecta zona. Între timp, Occidentul urmează să decidă noi sancţiuni împotriva Rusiei, care vor viza companii care au legături cu regimul Assad.