Ultimatum pentru Rusia
Externe 13 martie 2018, 17:24 | 1310

Premierul britanic Theresa May i-a dat un ultimatum Rusiei. Moscova are timp până la miezul nopții să ofere explicații privind otrăvirea cu o neurotoxină a fostului spion rus Serghei Skripal și a fiicei sale, în centrul Londrei.

”Cel mai probabil, Rusia stă în spatele atacului”, a declarat premierul britanic, amenințând cu represalii drastice.

În cadrul Parlamentului britanic, premierul Theresa May a anunțat că fostul agent rus Serghei Skripal şi fiica sa au fost expuși unui agent neurotoxic de uz militar, numit rusește „novicioc” , dezvoltat de Uniunea Sovietică la sfârşitul Războiului Rece. Astfel, Guvernul britanic a conchis că este foarte probabil că Rusia se face vinovată de otrăvirea celor doi.

May a adăugat că ambasadorul Rusiei în Regatul Unit a fost chemat pentru a oferi explicații cu privire la cele două posibilități. Ea a avertizat că are timp să o facă până la ora 23:59, în caz contrar, autoritățile londoneze vor lua măsuri drastice împotriva Rusiei, fără a preciza despre ce este vorba.

Statele Unite sunt de acord cu evaluarea Londrei şi au declarat că trebuie să existe consecinţe serioase. Și Uniunea Europeană susține Marea Britanie. Până acum, Moscova nega orice implicare în cazul fostului spion rus și a declarat că acuzațiile sunt nefondate.

Serghei Skripal, în vârstă de 66 de ani, şi fiica lui continuă să fie în stare critică la spital, după ce au fost expuşi contactului cu o substanţă toxică. În stare gravă se află și polițistul, care a intervenit primul la fața locului, unde i-a găsit pe cei doi pe o bancă dintr-un centru comercial din capitala Regatului Unit. Skripal, fost colonel în cadrul serviciilor secrete din Rusia, a fost condamnat în 2006 la 13 ani de închisoare, pentru că a făcut spionaj în favoarea Marii Britanii. În urma unui schimb de spioni între SUA și Rusia, în 2010, el a primit azil în Marea Britanie.

Opinia ta contează. Comentează!