PD, o nouă invitație pentru ACUM
Politic 14 martie 2019, 22:38 | 6391

După refuzul categoric al Blocului ACUM Platforma DA și PAS de a participa la orice fel de negocieri cu Partidul Democrat, liderii acestuia au lansat o nouă propunere.

De această dată, PD-ul spune că este gata să-i ofere Blocului ACUM chiar şi funcţia de premier într-un viitor Guvern comun. De cealaltă parte, reprezentanţii Platformei DA şi ai Partidului Acţiune şi Solidaritate reiterează că au primit mandatul de la cetățeni să elibereze țara de oligarhi și corupție, iar valorile şi principiile fundamentale nu se negociază. 

ANDRIAN CANDU" Chiar dacă Partidul Democrat are mai multe mandate în Parlament decât blocul ACUM, noi am fi fost dispuşi să oferim colegilor din blocul electoral ACUM sau să le facem unele oferte care presupun chiar un rol important în tot ceea ce înseamnă guvernare. Cu alte cuvinte, le-am fi oferit conducerea viitorului Guvern, inclusiv funcţia de prim-ministru."

Andrian Candu a lăsat să se înţeleagă că oferta încă este valabilă, dar a ţinut să facă următoarea precizare...

ANDRIAN CANDU "Nu este vorba de faptul că ne plac foarte mult colegii din blocul electoral ACUM. Nu este vorba de faptul că noi îi apreciem mai mult decât ne apreciază ei pe noi."

Chiar şi aşa, Andrian Candu spune că PD-ul îi chemă din nou la discuţii pe cei din Blocul ACUM.

ANDRIAN CANDU "Consiliul Executiv al Partidului Democrat a decis să facem o nouă invitaţie la dialog adresată iarăşi colegilor din blocul electoral ACUM pe care îi aşteptăm să discutăm în zilele următoare - astăzi, mâine, sâmbătă şi chiar duminică, să discuăm pentru a găsi acele soluţii pentru ţară. "

Întrebat de presă dacă Partidul Democrat admite sau nu o coaliţie cu PSRM, Andrian Candu a răspuns:

ANDRIAN CANDU "Dacă colegii din blocul electoral ACUM au un sentiment al responsabilităţii, vor depăşi emoţiile şi vor veni la dialog şi comunicare. În cazul în care nu vor face în următoarele zile, atunci echipa Partidului Democrat se va întruni în forul să de deiczii - în biroul politic sau consiliul executiv - şi va lua decizii care sunt următoarele acţiuni."

Jurnaliștii l-au mai întrebat pe Candu dacă Partidul Democrat ar fi gata să voteze pachetul de iniţiative legislative, propus tuturor deputaţilor de către Blocul ACUM, privind demiterea mai multor şefi ai instituţiilor de stat.

ANDRIAN CANDU "Nu poate exista niciun subiect dezbătut în plenul Parlamentului - dacă vorbim de iniţiative, oricare ar fie ele - dacă nu există structurile funcţionale ale Parlamentului."

Andrian Candu a mai fost întrebat dacă Partidul Democrat admite propunerea unui premier din interiorul formaţiunii şi dacă acesta ar putea fi Vladimir Plahotniuc.

ANDRIAN CANDU "Echipa Partidului Democrat şi preşedintele Partidului Democrat, domnul Plahotniuc, este în stare să-şi asume orice responsabilitate pentru ţară. Dumnealui, personal, a demonstrat-o şi în calitate de om de afaceri - că a fost un om de afaceri de succes - şi a demnonstrat-o în caliate de preşedinte de partid. 18,38-18,44 Dacă se va ajunge să îşi asume dumnealui funcţia de prim-ministru, cu sigurnaţă se va descurca foarte bine."

Reprezentanţii Blocului ACUM Platforma DA şi PAS spun în continuare că nu vor face coaliţie, sub nicio formă, cu Partidul Democrat.

SERGIU LITVINENCO, juristul Partidului Acţiune şi Solidaritate "Noi rămânem fermi în poziţia noastră. Noi am primit un madat de la cetăţeni să eliberăm ţara de oligarhi şi corupţie. De aceea, apropo, echipa blocului a propus un pachet de legi de deoligarhizare a ţării. Invităm deputaţii responsabili să le voteze chiar în primele şedinţe ale Parlamentului. Dar negocieri şi dialog cu cei care sunt responsabili de capturarea statului noi nu ducem şi aşa mai avea o remarcă sau o sugestie - nu are rost Partidul Democrat să aştepte până luni. Poate să-şi convoace comitetul executiv chiar astăzi şi să ia deciziile care, teoretic, trebuiau să fie luate în ziua de luni."

Anterior, cu o invitaţie la negocieri către Blocul ACUM a venit şi Partidul Socialiştilor. Reprezentanţii opoziţiei proeuropene au răspuns că vor prezenta în Parlament un proiect de legi privind deoligarhizarea ţării, care va putea fi votat de toţi deputaţii cărora le pasă de cetăţeni. 

Opinia ta contează. Comentează!