Promovat de nașul de cununie
Politic 9 noiembrie 2018, 21:14 | 5911

Finul de cununie al judecătorului Oleg Sternioală de la Curtea Supremă de Justiție a ajuns vicepreședintele Judecătoriei Chișinău. Corneliu Guzun a fost numit în funcția respectivă după trei ani de carieră și 15 plângeri pe numele său. El a ajuns să activeze în sistem la recomandarea nașului, care este vicepreședinte al Colegiului Civil de la CSJ și membru al Colegiului de Evaluare a Performanțelor Judecătorilor din cadrul CSM, scrie portalul anticorupție.md. De asemenea, odată cu promovarea în funcție, veniturile lui Guzun au început să crească din... donații de la soacră, care muncește în străinătate.

Corneliu Guzun a ajuns să activeze la Judecătoria sectorului Râșcani al capitalei în aprilie 2015, candidatura lui fiind admisă de Colegiul pentru Selecția și Cariera Judecătorilor din cadrul CSM. El a fost recomandat ca fiind „o persoană inteligentă, integră profesional și moral” de către nașul său de cununie, Oleg Sternioală, judecător la Curtea Supremă de Justiție.

Până să ajungă în sistem, Corneliu Guzun a lucrat aproape 13 ani ca jurist la compania "Gas Natural Fenosa".

Pentru portalul anticorupție.md, Sternioală a recunoscut că l-a cununat pe Guzun, dar a infirmat orice implicare în cariera finului. Despre Oleg Sternioală, Jurnal TV a scris într-o investigație că a ascuns o afacere fondată de soția sa, Elena Sternioală, împreună cu o persoană implicată în frauda bancară. Este vorba despre Nani Abashidze, menționată în raportul Kroll drept persoană afiliată primarului condamnat al orașului Orhei, Ilan Șor.

În aprilie 2018, Corneliu Guzun a fost supus evaluării, procedură obligatorie pentru promovarea judecătorilor în funcții administrative, acumulând 93 de puncte și calificativul „excelent”. La sfârșitul lunii mai, CSM l-a propus pentru funcția de vicepreședinte al Judecătoriei Chișinău, ca în septembrie să fie numit pentru un termen de patru ani prin decret prezidențial.

Guzun locuiește într-o casă cu trei niveluri în orașul Durlești. Datele cadastrale arată că imobilul său ar avea doar 83,3 metri pătrați. Însă, în declarația de avere și interese personale pentru 2017, judecătorul a indicat o suprafață de două ori mai mare - 168,6 metri pătrați.

Valoarea cadastrală a locuinței este de aproape 600 de mii de lei, echivalentul a 30 de mii de euro. Pe piață ar costa însă cel puțin 100 de mii de euro. Casa este scrisă pe numele soției sale, Irina Guzun, și a fost cumpărată în 2007. El mai deține a patra parte dintr-un apartament cu suprafața de 71,2 metri pătrați, amplasat într-un bloc de pe strada Petru Zadnipru din sectorul Ciocana al capitalei.

Are și un teren de 32 de ari în satul Frasin, raionul Dondușeni, o casă de 60,2 metri pătrați și cinci construcții accesorii. Guzun se deplasează cu o Honda pentru care ar fi dat doar 10 mii de euro. În declarația de avere pentru 2017, el mai indică venituri de peste 200 de mii de lei.

Soția lui Guzun se află în concediu de îngrijire a copilului. Ea primește donații generoase de la mama sa, care lucrează în străinătate. După ce soțul i-a ajuns judecător, ea începe să primească din ce în ce mai mult. Timp de trei ani, mama i-a donat peste 26 de mii de euro.

Contactat de anticorupție.md, Corneliu Guzun a negat că ar fi ajutat în carieră de nașul de cununie, Oleg Sternioală.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie