Piaţa petrolieră, liber la preţuri
Economic 11 martie 2019, 19:45 | 3363

După aproape trei ani în care preţurile plafon pentru carburanţi au fost stabilite de Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică, astăzi s-a decis revenirea la vechea metodologie de calculare a costurilor şi la o liberalizare a pieţei produselor petroliere. Operatorii vor fi cei care îşi vor calcula tariful la pompă, iar directorii ANRE promit că vor supraveghea atent piaţa. De partea cealaltă, experţii economici spun că a fost nevoie de plafonarea preţurilor doar până la alegeri, iar acum putem să ne aşteptăm la o scumpire a combustibililor.

Decizia de revenire la vechea metodologie de calcul, cu aplicarea rentabilităţii de zece la sută, a fost votată unanim. Fostul director al ANRE Victor Parlicov susţine că trecerea la preţurile calculate de petrolişti şi renunţarea la plafonarea lor de ANRE este o revenire la normalitate, dar problema rămâne aceeaşi ca şi în anul 2016 - aranjamentele de cartel între operatorii petrolieri, la care Consiliul Concurenţei n-a reacţionat în niciun fel.

Expertul economic Veaceslav Ioniţă spune că, după anul 2015, când preţul petrolului pe piaţa internaţională a scăzut puternic, operatorii din Republica Moldova au profitat enorm, iar consumatorii n-au simţit o scădere considerabilă a preţului la pompă. După 2016, când carburanţii au început să se scumpească din nou pe piaţa internaţională, autorităţile au introdus metodologia de plafonare a preţurilor care, potrivit lui Ioniţă, a fost mai degrabă în favoarea consumatorilor. Odată cu trecerea alegerilor s-a decis însă revenirea la vechea metodologie de liberalizare a preţurilor.

Corectitudinea calculării preţurilor de către operatorii petrolieri va depinde doar de acţiunea sau inacţiunea Consiliului Concurenţei, a mai declarat Veaceslav Ioniţă. Amintim că, în luna noiembrie a anului trecut, Parlamentul l-a numit în funcţia de șef al Consiliului Concurenței pe fostul deputat PD Marcel Răducanu.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie