Transportarea alegătorilor, noi detalii
Social 25 martie 2019, 19:32 | 2661

Multe dintre autobuzele care au transportat organizat alegători transnistreni la alegerile parlamentare din 24 februarie aparţin unor companii administrate de persoane conectate direct sau indirect la Partidul Democrat. Printre acestea: un fost preşedinte al Parlamentului şi fost deputat PD, un consilier raional Briceni al PD, dar şi un fost legislator din partea Mișcării pentru o Moldovă Democratică și Prosperă, devenită ulterior PD. Constatările apar în cadrul unei investigaţii realizate de Ziarul de Gardă

În ziua alegerilor parlamentare, au fost filmate zeci de autobuze şi microbuze care transportau alegători transnistreni la secţiile de votare. O bună parte din aceste vehicule au fost închiriate de la câteva firme înregistrate în dreapta Nistrului. Ziarul de Gardă a identificat cel puţin trei companii, ale căror logouri erau afişate pe parbrizele autobuzelor cu pricina. La secţia de votare din Coşniţa, raionul Dubăsari, unde a fost deschisă o secţie pentru cetăţenii din stânga Nistrului, reporterii au surprins un automobil Mercedes-Benz Sprinter, cu numere de înmatriculare KAJ 351. Microbuzul avea fixat pe parbriz o plăcuţă cu inscripţia "DRÄXLMAIER". Un alt vehicul cu logo-ul aceleeaşi întreprinderi a fost surprins în localitatea Varniţa din Anenii Noi. Este vorba despre un autobuz cu numărul de înmatriculare RNK 805. Ofiţerul de presă al companiei spune că nici una din respectivele unităţi de transport nu sunt ale DRÄXLMAIER.

Ofiţerul de presă al companiei a mai declarat că pentru transportarea angajaţilor la muncă sunt folosite serviciile unui alt furnizor - Parcul de Autobuze şi Taximetrie nr. 9 din Briceni. Acesta este administrat de Nuţu Pop, consilier în Consiliul raional Briceni din partea PD şi fost candidat pentru funcţia de deputat la parlamentarele din 2014 pe listele Partidului Democrat. Angajaţi ai dispeceratului au confirmat că în proprietatea Parcului de Autobuze din Briceni se află cele două unităţi de transport, care au folosit plăcuţele DRÄXLMAIER în ziua alegerilor.

La Varniţa, reporterii au identificat un alt autobuz de culoare albă, care avea fixat pe parbriz două plăcuţe: una cu inscripţia "Excel Manufacturing SRL" şi cea de-a doua - cu inscripţia "Baza transporturilor auto 35". Mai exact, este vorba despre Baza auto nr.35 din Sângerei, întreprindere ce prestează servicii de transport. În calitate de administrator figurează Mihail Cucoş. Acesta a ajuns deputat la alegerile parlamentare din 1998 din partea Mişcării Pentru o Moldovă Democratică şi Prosperă, devenită ulterior PDM. Liderul de atunci al formaţiunii era Dumitru Diacov. Întrebat cine a comandat autobuzul în ziua alegerilor, Mihail Cucoş nu a binevoit să dea nume.

Într-un material video filmat la Varniţa, poate fi observat un autocar de model MAN, care transporta alegători. Vehiculul avea fixat pe parbriz o plăcuţă cu inscripţia "SEBN MD". Este vorba despre firma "SE BORDNETZE" SRL condusă de Igor Corman, fost preşedinte al Parlamentului în anii 2013-2014 şi fost deputat din partea Partidului Democrat. Cu referire la acest autobuz, Sergiu Gogu, manager resurse umane în cadrul "SE Bordnetze" SRL, a declarat că firma nu dispune de transport propriu.

La şedinţa Curţii Constituţionale de validare a alegerilor, şefa Comisiei Electorale Centrale, Alina Russu, nu a calificat drept o încălcare transportarea organizată a alegătorilor la secţiile de votare, dacă aceştia nu sunt influenţaţi în alegerea lor. Pe de altă parte, imaginile video din ziua alegerilor vorbesc de la sine.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie