Camioanele care transportă pietriș de la cariera din Japca, le distrug casele, gardurile și fântânile oamenilor
Social 13 ianuarie 2021, 19:36 | 1350

Mașinile de mare tonaj le-au făcut viața un calvar locuitorilor din câteva sate din raionul Florești. Camioanele, care transportă pietriș de la o carieră din zonă, le distrug casele, gardurile și chiar fântânile. Cauza ar fi supraîncărcarea unităților de transport, dar și viteza cu care conduc șoferii, spun oamenii. Autoritățile locale dau vina pe starea proastă a drumurilor.

EUGENIA VICOL, locuitoare a satului Cuhureștii de Sus, raionul Florești: "Iaca mașinile. Vedeți cum trec. Ele încep a merge de pe la cinci dimineață, una după alta merg. Până la 12 de noapte ele merg în continuu. UItați-vă cum se duce ușa pe o parte, ușa se duce, colțurile casei se duc. Totul este crăpat. - Cum stați în casă? - Este mare gălăgie. Parcă merge un tren. Acum, la bătrânețe ne este frică că ne va cădea peste noi casa."

Casa este avariată nu doar la Eugenia Vicol. În aceeași situație sunt practic toate gospodăriile din satele Unchitești, Cuhureștii de Sus, Cuhureștii de Jos și Țipordei, aflate lângă drumul care face legătura cu cariera din Japca.

ALA BULAT, locuitoare a satului Cuhureștii de Sus, raionul Florești: "Iaca peretele acesta se duce cu totul. Crăpăturile sunt până sus. Am făcut pereții aceștea ca să stopeze. Peste tot crăpături. Totul absolut se zguduie. Trăim cu frica în sân. Zi și noapte sunt zguduituri. De la cinci dimineață cum încep lucrul, până noaptea târziu. Când merg mașinile, te clatină așa pe pat. A mai rămas puți și cade podul."

PETRU STOLER, locuitor al satului Cuhureștii de Sus, raionul Florești: "Problema stă în mașinile astea de mare tonaj. Merg pe drum, ne distrug gardurile, casele. La noi parcă este cutremur în casă permanent. Totul se duce, totul se risipește...Gardul se duce la vale. Mâine - poimâine va cădea cu totul."

TATIANA BABUȘCA, locuitoare a satului Cuhureștii de Jos, raionul Florești: "Eu nu am să mor de coronavirus, dar eu am să mor că îmi va cădea podul în cap. Merg încărcați, parcă sunt tancuri. Am veselă de masă și toată zângâie. Sticla de la geam a căzut. Mi-am pus fereastră să îmi pun."

ION CÂȘLARU, locuitor al satului Cuhureștii de Jos, raionul Florești: "- De ce ați reparat fântâna? - Treceau mașinile de mare tonaj și cădeau pietrele. - A fost distrusă? - Da."

Oamenii spun că au bătut la ușile tuturor instituțiilor în măsură să-i ajute, dar problema nu a fost rezolvată.

ION CÂȘLARU, locuitor al satului Cuhureștii de Jos, raionul Florești: "Este ocolire. Pentru mașinile de mare tonaj se poate de făcut vreo zece kilometri până la trasă. Nu există dorință de la cei de mai sus."

IURIE POTORAC, primarul comunei Cuhureștii de Jos, raionul Florești: "Oficial, ne-am adresat la administrația de Stat a Drumurilor. Avem demers oficial. Am primit de la ei răspuns că totul este după lege. Este licență la transportare, licență la mașini, firmele sunt înregistrate. Se plătesc impozite rutiere, impozitele pe venit. Ne-am adresat la ANTA, poate ei vor găsi ceva nereguli. Au venit în teritoriu și au văzut că totul este după lege."

Autoritățile locale vin cu soluții, dar ele necesită investiții mari.

IURIE POTORAC, primarul comunei Cuhureștii de Jos, raionul Florești: "Eu socot că una din probleme este că calitatea drumurilor făcute pe vremea Uniunii Sovietice, nu corespunde mașinilor din ziua de astăzi. Rezolvarea ar fi reparația drumului. Ambele părți ar avea de câștigat. Drumul trebuie asfaltat integral, nu reparat. Dacă ar fi asfaltul, mașinile ar merge lin."

Oamenii din cele patru sate amenință că, dacă nu vor fi ajutați, vor organiza proteste, inclusiv cu blocarea drumului pe care trec mașinile de mare tonaj.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie