„Washington Post”, despre Moldova
Politic 13 iunie 2019, 21:43 | 1866

„Moldova are sansa de a-si curata sistemul politic, dar este nevoie de mai mult sprijin occidental.” Este titlul unui editorial al prestigioasei publicatii americane „Washington Post”, in care se vorbeste despre situatia politica actuala din Republica Moldova.

„Washington Post” scrie că Republica Moldova a fost divizată timp de ani de zile între adepţii integrării în Uniunea Europeană şi cei care se simt ataşaţi de Rusia, aşa că a fost şocant momentul în care cele mai prooccidentale partide s-au înţeles cu formaţiunea care are cele mai mari simpatii pro-Putin şi au format brusc o coaliţie de guvernare.

În continuare, publicaţia americană scrie că s-a creat un impas periculos între noul guvern condus de premierul reformator și prooccidental Maia Sandu și oligarhul Vladimir Plahotniuc, al cărui partid a condus administrația precedentă. În editorial se mai spune că Vladimir Plahotniuc a refuzat să recunoască noul guvern, iar judecătorii pe care i-a instalat la Curtea Constituțională au emis o hotărâre dubioasă, declarând Guvernul Sandu ilegal.

Publicaţia din capitala Statelor Unite mai scrie că strategia lui Plahotniuc de a se menţine la putere depinde în mare măsură de convingerea Washingtonului că el este prooccidental, aparenţă creată de americanii care fac lobby pentru el.

"Cele mai puternice ţări europene, precum Franţa, Germania şi Marea Britanie, au mers mai departe şi au susţinut pe deplin noua coaliţie anticorupţie de la Chişinău, iar Statele Unite ar trebui să li se alăture", punctează editorialistul de la „Washington Post”. Purtătorul de cuvânt al PD, Vitalie Gamurari, n-a fost de găsit pentru o reacţie. 

Opinia ta contează. Comentează!