Image-Description
În premieră, apicultorii din Moldova vor produce miere ecologică certificată
Social 10 decembrie 2018, 14:40 | 1561

În premieră, apicultorii de la noi din țară vor produce miere certificată. Primul grup din 47 de apicultori a trecut cu succes perioada de conversie de la producerea mierii convenționale la producerea mierii ecologice.

Din anul 2019, apicultorii planifică să producă miere ecologică certificată conform cerințelor Uniunii Europene, care poate fi exportată la un preț mai avantajos.

Pe parcursul a 12 luni, apicultorii au implementat mai multe cerințe care le permite să solicite certificarea mierii ecologice.

Cerințele obligatorii pentru certificarea mierii ecologice au inclus confecționarea stupilor și materialelor apicole din materiale naturale, amplasarea stupinelor departe de diverse surse de poluare, unde albinele dispun de surse naturale suficiente de nectar, de secreții dulci, de polen, constituite din culturi ecologice sau din culturi supuse la tratamente cu impact redus asupra mediului.

Potrivit experților, mierea ecologică este un produs de nișă, care este apreciată la un preț mai înalt cu până la 50%, comparativ cu prețul mierii convenționale.

În Republica Moldova există peste 6800 de stupine cu circa 225 mii de familii.

Conform datelor oficiale, în anul 2018 s-au produs aproximativ 5000 tone de miere de albine.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie