Jurnalul săptămânii, 12 Ianuarie
Jurnalul Săptămînii 12 ianuarie 2019, 20:00 | 5973

Partidul Democrat, Partidul Șor și PSRM ar fi utilizat resurse administrative pentru activitățile electorale, deși oficial campania încă nu a început. Este una dintre concluziile Asociației Promo-LEX, care a urmărit acțiunile politicienilor în perioada 10 decembrie trecut - 8 ianuarie curent. Experții au prezenta joi un raport, potrivit căruia PSRM, Partidul Șor și Partidul Democrat au cheltuit în total aproape patru milioane de lei pentru diferite acțiuni cu caracter electoral. Reprezentanții acestora evită orice comentariu.

Experții de la Promo-LEX vorbesc și de implicarea unor comunități de caritate, asociate cu anumite formațiuni politice. De pildă, Fundația de binefacere „Din Suflet”, a Galinei Dodon, soția celui, care a fost șeful Partidului Socialiștilor, sau Fundația de binefacere „Miron Șor”.

Observatorii Promo-lex afirmă că prin intermediul cadourilor electorale, Partidul Șor a reușit să își dubleze și numărul de membri.

Membrii Asociației Promo-LEX au subliniat utilizarea resurselor administrative de către concurenții electorali.

Promo-LEX constată implicarea președintelui Republicii Moldova în promovarea candidaților desemnați de către PSRM pentru alegerile parlamentare, iar în cazul a două partide se poate vorbi de implicarea persoanelor, care nu sunt cetățeni ai Republicii Moldova, în activități cu tentă electorală. Este vorba despre PD și Partidul Șor.

Reprezentanți Partidului Democrat și ai Partidului Șor nu au fost de găsit pentru a da o replică, iar șeful Serviciului de presă al PSRM, Irina Astahova, a închis când a aflat că sună reporterul Jurnal TV. Constatările Promo-lex au fost realizate în cel de-al doilea raport al misiunii de observare a scrutinului parlamentar. Campania electorală propriu-zisă va începe pe 25 ianuarie.

Semnături colectate în timp record

Dorința de a deveni deputat face minuni. Unul dintre candidații PD pentru viitorul parlament, Veaceslav Burlac, din Criuleni, afirmă că a colectat aproape 1000 de semnături, în 17 localități, în mai puțin de... 24 de ore. ”Este imposibil”, declară reprezentanții Consiliului de Circumscripție Electorală Criuleni și aduc argumente matematice. În calitatea sa de președinte al raionului, Burlac spune că s-a lucrat în echipă, dar opoziția consideră că acesta a folosit resursele administrative și a depus la CEC o contestație.

Reprezentanții Blocului ACUM Platforma DA și PAS vorbesc de un abuz grav și că despre situația din Criuleni vor fi anunțați partenerii externi ai Republici Moldova. Pentru început, a fost depusă o contestație la Comisia Electorală Centrală.

Potrivit purtătorului de cuvânt al CEC, Rodica Sârbu, contestația a fost înregistrată. Veaceslav Burlac a trișat, presupune membrul Consiliului de Circumscripție Electorală Criuleni, Mihail Colesnicenco. Fie ca aceste semnături au fost colectate înainte de a fi primite listele, sau au fost implicate persoane care nu au dreptul de a colecta semnături, a precizat Colesnicenco.

Grupul de inițiativă al lui Burlac a fost constituit din trei oameni: Nicolae Croitor, medic-șef al Spitalului Raional Criuleni, Tatiana Macari, șef serviciu expediție la Poșta Moldovei Criuleni, și Olga Panfilii, secretara președintelui Consiliului Raional Criuleni. Mihail Colesnicenco nu crede că aceștia au mers așa, pur și simplu, prin sate să colecteze semnături.

Am încercat să aflăm din prima sursă cum s-a realizat această performanță.

”Să colectezi aproape o mie de semnături din 17 localități este simplu, contează echipa”, ne-a declarat candidatul PD pentru viitorul Parlament Veaceslav Burlac.

Șeful organizaţiei raionale Criuleni a Partidului Democrat, Veaceslav Burlac, a devenit președinte al raionului Criuleni pe 6 mai 2017. El l-a înlocuit pe un alt membru al PD, Iurie Andriuța, care și-a anunțat demisia, după ce a fost reținut de CNA într-un dosar de corupție. Anterior, postul nostru de televiziune a intrat în posesia unei înregistrări audio, din care desprindem vocea lui Veaceslav Burlac într-o ședință cu activul raional, când le spunea oamenilor să nu privească Jurnal TV, deoarece critică actuala guvernare.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie