Răspuns de la procuratură
Social 27 iulie 2018, 20:06 | 6376

Procuratura Anticorupție ne-a răspuns la o solicitare de informații, pe care am expediat-o în urmă cu mai bine de o lună. Este vorba despre investigația cu privire la plățile efectuate pentru avionul lui Ilan Șor din banii furați din sistemul bancar. Vom prezenta scrisoarea venită cu semnătura lui Viorel Morari, pentru a arăta cât de onestă este această regulă de a accepta solicitări de informații exclusiv în formă scrisă. Și cât de conștiincioasă este atitudinea procurorilor față de obligațiile pe care le au.

Pe 19 iunie 2018, Jurnal TV a expediat către Procuratura Anticorupție o solicitare în care a întrebat de când au procurorii rulajele bancare ale companiei Hezburg LLP și de ce nu au folosit probele care se conțin în aceste documente pentru a sechestra avionul Embrayer Legacy 650, plătit de Ilan Șor inclusiv cu bani furați din sistemul bancar.

Șeful Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, semnează o scrisoare de răspuns pe 17 iulie, adică peste 29 de zile, iar informația ajunge la Jurnal TV peste încă o săptămână.

După o lună de ticluire a răspunsului, în loc să dea informații concrete, Morari face sugestii. Nu spune de ce nu a fost sechestrat avionul, dar sugerează că procurorii nu au reușit să stabilească faptul că i-a aparținut lui Șor. Face aluzie că și în cazul în care ar fi reușit să-l identifice drept proprietate a inculpatului, tot nu ar fi pus sechestru, pentru că avionul era gajat. Amintim că din același motiv nu a fost pus sechestru pe luxosul domiciliu al lui Șor din centrul Chișinăului. Mai sugerează că abia după solicitarea venită de la Jurnal TV, procurorii s-ar fi interesat de acel avion. Asta în condițiile în care fostul procuror general, Corneliu Gurin vorbea despre el încă în 2015, tocmai de la tribuna Parlamentului. Le spunea deputaților că nu-s dovezi că-i a lui Șor. Rămâne fără răspuns întrebarea de ce, având rulajele Hezburg, anchetatorii nu au putut stabili că avionul îi aparține condamnatului în dosarul BEM, dacă de pe conturile firmei lui s-au făcut cel puțin două plăți pentru acest aparat de zbor. Și aici însă avem o sugestie. Că informația cu privire la rulaje ar fi parțială. Pentru a înțelege ce înseamnă ”parțial”, probabil ar trebui să mai facem o solicitare oficială de informații și să mai așteptăm un răspuns, care să trezească alte întrebări. Pentru că Morari nu mai răspunde la telefon nici pentru a ne redirecționa către Serviciul de presă, așa cum făcea anterior. Subliniem, însă, un lucru. Oricât de „parțiale” ar fi informațiile procurorilor cu privire la rulajul Hezburg, sentința în dosarul fostului deputat Chiril Lucinschi demonstrează că anchetatorii dețin exact pagina în care se vede transferul de 200 de mii de dolari făcut de firma lui Șor către Embrayer drept avans. Una dintre plățile pentru care a fost condamnat Lucinschi, apare negru pe alb în sentința sa. Pe 23 octombrie 2014, firma lui Șor, Hezburg LLP, i-a transferat firmei lui Lucinschi, Ipa International, 75 de mii de dolari. Acest transfer se află pe aceeași pagină din rulaj ca și transferul de 200 de mii către Embrayer. Nu putem răspunde la întrebarea cum de a fost observat un transfer, dar nu și celălalt. În schimb, putem afirma că dacă procurorii nu ar fi trecut cu vederea acea plată avans pentru avionul lui Șor, suma pe care statul ar fi avut posibilitate să o recupereze de la inculpat ar fi crescut considerabil. Pentru că un asemenea avion costă aproximativ 25 de milioane de dolari. De șapte ori mai mult decât valoarea tuturor bunurilor lui Șor, pe care procurorii au reușit să pună sechestru. O singură precizare urmează să mai facem. Cu privire la lehamitea cu care răspund șefii Procuraturii Anticorupție la solicitările de informații - singura modalitate prin care ne permit să adresăm întrebări. În solicitarea expediată de Jurnal TV s-a strecurat o eroare. Am cerut informații despre rulajul Hezburg LLP pentru perioada 2011-2014.

Această firmă însă nu exista în 2011 și a fost creată abia în 2014. În răspunsul său, Morari nu doar că nu a considerat necesar să ne atenționeze asupra erorii, dar a și repetat-o. Nu pot să existe rulaje pentru 2011, 2012, 2013, dar din scrisoarea procuraturii rezultă că anchetatorii le-ar avea.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie