Gazul se ieftineşte, nu şi în Moldova
Economic 29 martie 2019, 19:30 | 18200

În timp ce în țările Uniunii Europene şi în Asia preţul gazelor naturale scade, în Republica Moldova - crește, iar preşedintele Igor Dodon spune că tarifele ar putea să se majoreze şi mai mult. Şeful statului face trimitere la proiectul de buget pentru acest an al Moldovagaz, prezentat furnizorului din Rusia, Gazprom. Dodon spune că documentul presupune o majorare a tarifului pentru gaz cu 35 la sută. Asta în timp ce preţul de achiziţie a gazelor naturale s-a redus de două ori în UE, iar în Asia - de trei ori.

Într-un interviu pentru un post de televiziune afiliat Partidului Socialiştilor, Igor Dodon a declarat că dacă în timpul apropiat va fi formată o majoritate parlamentară şi un nou Guvern care va reuşi să se înţeleagă cu Rusia, atunci vor exista premise ca gazul furnizat de Gazprom să se ieftinească în a doua jumătate a acestui an. În caz contrar...

Guvernul, ANRE şi Moldovagaz n-au comentat declaraţiile lui Dodon. Totuşi, dacă ne uităm la evoluţia preţurilor pe piaţa internaţională, despre care a vorbit şi șeful statului în acelaşi interviu, atunci vedem că atât la est de Republica Moldova, cât şi la vest, preţurile la importul gazelor se reduc şi nu e clar de ce Moldovagaz şi Gazprom ar stabilit preţuri mai mari pentru Republica Moldova şi pentru consumatorii finali. Agenţia internaţională de analiză a preţurilor S&P Global Platts notează într-un raport publicat pe 25 martie că din cauza surplusului de gaz natural lichefiat pe piaţa internaţională, a utilizării masive a instalaţiilor noi de lichefiere în Statele Unite, Australia şi Qatar, dar şi ca urmare a vremii calde în cele mai mari ţări importatoare, preţul gazului de import în Europa şi Asia s-a prăbuşit până la nivelul anului 2015. Datele Global Platts arată că, la mijlocul lunii martie, preţurile pentru ţările importatoare din Asia au scăzut în medie de trei ori faţă de luna septembrie a anului trecut, ajungând la 156 de dolari pentru o mie de metri cubi. Gazul natural tranzacţionat la cel mai mare nod comercial din Europa, TTF din Olanda, s-a ieftinit de două ori comparativ cu preţul de acum jumătate de an şi a ajuns la 171 de dolari pentru o mie de metri cubi. Mai mult, datorită faptului că piaţa europeană devine mai atractivă, se aşteptă ca producătorii americani să trimită şi mai multe petroliere cu gaz lichefiat în Europa, iar asta va duce la o scădere şi mai mare a preţurilor. Menţionăm că, de la 1 ianuarie 2019, preţul de import al gazelor ruseşti pentru Republica Moldova a crescut cu 25 la sută şi constituie 237 de dolari pentru o mie de metri cubi. Asta chiar dacă, anterior, Igor Dodon susţinea că a discutat cu administraţia Gazprom despre posibilitatea reducerii tarifelor.

Opinia ta contează. Comentează!