Moldova: De la autoritarism la dictatură

Invalidarea alegerilor din Chişinău confirmă faptul că Occidentul a mizat în mod greșit pe parteneriatul cu falșii proeuropeni din jurul lui Vladimir Plahotniuc. Chiar şi aşa, recenta victorie obţinută de Andrei Năstase reprezintă începutul sfârșitului pentru Plahotniuc. Declaraţiile au fost făcute de către expertul în spațiul ex-sovietic, Ileana Racheru, în cadrul unu interviu pentru presa bucureșteană.

O altă semnificaţie a invalidării mandatului de primar obţinut de Andrei Năstase este faptul că justiţia din Republica Moldova a ajuns total subordonată, afirmă experta de la Bucureşti, Ileana Racheru.

O altă concluzie ţine de miza partenerilor occidentali şi acţiunile reale întreprinse de guvernarea de la Chişinău.

Nu în ultimul rând, invalidarea alegerilor ar putea oferi indicii cu privire la coaliția de guvernare, care se va crea după alegerile parlamentare din toamnă. Până la acest moment, PD arăta că mizează pe o largă coaliție proeuropeană, dar, pentru că PD-ul a trecut linia roșie a democrației și diverși actori europeni au criticat dur controlul politic asupra justiției, există posibilitatea ca Bruxellesul să nu mai accepte oferta fals proeuropeană a lui Plahontiuc, notează Ileana Racheru. Într-un astfel de scenariu, PD va crea majoritatea parlamentară cu socialiștii proruși, doar că Moscova nu are finanțe disponibile pentru a menține Republica Moldova pe linia de plutire, mai adaugă experta. Pentru Vladimir Plahotniuc și grupul de putere creat în jurul său este începutul sfârșitului, iar victoria lui Andrei Năstase arată eșecul strategiilor taberei oligarhice şi este dovada clară a faptului că în Republica Moldova se mai poate salva ceva din dezastrul creat de falșii proeuropeni, a punctat Ileana Racheru în interviul cu titlul "Republica Moldova: de la autoritarism la dictatură". Am încercat să obţinem o reacţie de la şeful PD, Vladimir Plahotniuc, dar acesta nu ne-a răspuns la telefon. Sunat în mod repetat, acesta a respins apelul.

În schimb, ne-a răspuns purtătorul de cuvânt al PD, Vitalie Gamurari. Întrebat dacă formația are vreo replică la acuzaţiile expertei de la București, Gamurari ne-a spus că nu crede că merită comentate declraţiile unor experţi. În opinia lui Gămurari, aceștia nu au competențe.

Dacă Vitalie Gamurari spune că îl interesează doar ce crede Comisia Europeană, nu și unii experţi, atunci se cere recitită declaraţia comună a șefei diplomaţiei europene, Federica Mogherini şi a Comisarului European pentru Politica de Vecinătate şi Negocieri pentru Extindere, Johannes Hahn.

Opinia ta contează. Comentează!