Banchete cu sute de oameni în Găgăuzia, iar în capul mesei președintele în exercițiu Igor Dodon
Social 23 noiembrie 2020, 20:58 | 3835

Așa cum a promis, candidatul perdant Igor Dodon a pornit în „pelerinaj” prin localitățile unde a adunat cele mai multe voturi la alegerile prezidențiale. În zilele de odihnă, el a organizat mese festive cu sute de oameni în cel puțin trei localități de la sudul țării. Majoritatea celor invitați să mănânce și să bea gratis câte 50 de grame de coniac fac parte din grupul de risc, fiind persoane în etate. Oamenii au venit la banchet fără măști, iar la masă - nici vorbă de distanță socială. Și asta în condițiile în care numărul persoanelor infectate cu COVID crește alarmant de mai bine de trei săptămâni - premierul ne spune că nu mai sunt locuri în spitale, iar primarul de Chișinău ne impune să purtăm măști și afară.

Deși în aceste imagini, publicate pe contul de Facebook a lui Igor Dodon, putem vedea că majoritatea celor veniți la ospăț sunt echipați cu măști - la masă îi vedem înghesuit umăr la umăr fără măști. Vorbim de sute de oameni adunați într-o încăpere, care mănâncă și beau, ca la nuntă, la aceeași masă. Nici Igor Dodon nu purta mască în timpul unui discurs plin de critici și amenințări la adresa Maiei Sandu.

IGOR DODON, președinte în exercițiu al Republicii Moldova: "Sunt sigur că celor care au votat pentru oponenta mea deja le pare rău. Prima declarație a fost împotriva Rusiei, împotriva misiunii de pacificare din Transnistria. Dacă vor atenta la valorile noastre, la neutralitatea noastră, la vecinii noștri, etc, avem toate pârghiile să nu-i permitem. Dacă va fi nevoie, vom ieși toți în stradă."

Igor Dodon o acuză pe Maia Sandu că ar fi pledat pentru retragerea pacificatorilor ruși de pe teritoriul nostru național, ceea ce este fals - potrivit site-urilor specializate în demontarea știrilor fake. În interviul pentru „Evropeiskaya Pravda”, Sandu a pledat pentru retragerea militarilor din Grupul Operativ de Trupe Ruse, care staționează ilegal în stânga Nistrului, nu împotriva pacificatorilor dislocați acolo. Igor Dodon a spus că se simte prost după înfrângerea suferită în alegeri.

IGOR DODON, președintele actual al Republicii Moldova: "Știu că nu este ușor. În inima mea, am vrut să spun că este cu litera H, dar nu bine. Știu că mulți dintre voi ați plâns. Și acum am văzut lacrimi la unii. Dar luați exemplu de la mine - eu nu numai că îndur, ci și răspund. Liniștiți-vă, beți câte 50 de grame, strângeți în pumn toată voința și mergem înainte."

Am încercat să aflăm cine a plătit pentru ospățul post-electoral al lui Dodon. Cei de la serviciul de presă al președintelui în exercițiu nu ne-au răspuns la telefon. În schimb, deputatul PSRM în Adunarea Populară de la Comrat, Grigore Uzun, care a fost prezent la banchet, ne-a spus că partidul n-ar avea nici o legătură cu acest eveniment, iar filmulețul în care apare Igor Dodon este un fake.

GRIGORE UZUN, deputatul PSRM în Adunarea Populară a Găgăuziei: "- Ce legătură are partidul? - Dar cine a organizat aceste întâlniri? Oare nu PSRM? - Nu. - De ce spuneți că nu? - Videoul care a fost publicat în internet este un fake. De aceea scuzați-mă, la revedere."

Guvernătoarea Autonomiei Găgăuze, Irina Vlah, care apare în imagini alătri de Dodon, nu ne-au răspuns pentru o reacție. Primarul orașului Vulcănești, Victor Petrioglu, care a surprins cortegiul președintelui în preajma localului unde a avut loc ospățul, ne-a spus că astfel de petreceri s-au dat cel puțin în trei localități: Vulcănești, Ceadîr-Lunga și Comrat. Potrivit lui, aceste întâlniri ar avea ca substrat alegerile de anul viitor în Adunarea Populară.

VICTOR PETRIOGLU, primar suspendat de Vulcănești: "Ei se străduie, pe fundalul alegerilor prezidențiale, să concentreze electoratul. Prețul pentru o persoană la un astfel de eveniment este de minimum 200 de lei sau chiar mai mult, presupunem că Partidul Socialiștilor și-a permis să cheltuie în jur de 250 de mii de lei."

Între timp, la Chișinău, primarul Ion Ceban amenință că restaurantele și cafenelele din Chișinău ar putea fi închise din nou din cauza extinderii pandemiei.

ION CEBAN, primar general al Chișinăului: "Se cântă, se dansează în localuri arhipline, după care lumea se vaicăresc că nu mai sunt locuri în spitale."

În legătură cu aceasta, am solicitat o reacție din partea edilului în legătură cu hramul și mitingul electoral al PSRM organizat în ajunul turului doi al alegerilor prezidențiale - evenimente la care a participat și el. Purtătoarea de cuvânt a primarului, Natalia Ixari, ne-a spus că Ceban nu comentează acțiunile ce nu au legătură cu locuitorii Chișinăului.

NATALIA IXARI, purtătoarea de cuvânt a lui Ion Ceban: "Nu poate domnul primar comenta o acțiune sau alta atâta timp cât el își are responsabilitățile dumnealui de a păstra interesele cetățenilor municipiului Chișinău. - Și tot în interesele lui, acum o săptămână, era să-l promoveze pe Igor Dodon? - Atunci domnul primar a anunțat că își ia concediu. - Ce contează era în concediu sau nu? - Acum faptul că el nu mai este în concediu îl încurcă să comenteze această situație? - Domnul primar este în funcția de primar general, respectiv el comentează doar acțiunile ce țin de primar general. - Când vorbea de pe scările Teatrului de Operă și Balet, el nu era primar general? - Era primar care și-a luat concediu. - Nu vi se pare asta ipocrit, fățarnic? - Eu nu mă dau cu părerea."

De câteva zile, și premierul Ion Chicu ne avertizează că se epuizează locurile disponibile în spitale pentru pacienții cu COVID. Nu a spus nimic însă despre ospețele organizate în zilele de odihnă în sudul țării.

Opinia ta contează. Comentează!