Raportul UE, comentat de deputați
Politic 15 noiembrie 2018, 19:38 | 1874

Republica Moldova a primit palme din partea Parlamentului European pentru regresele înregistrate la mai multe capitole. De această părere sunt unii deputați din partidele de opoziție, care s-au referit la adoptarea unei rezoluții dure privind implementarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană. Pe de altă parte, aleșii care reprezintă formațiunile aflate la guvernare spun că lucrurile nu stau atât de rău.

După ce europarlamentarii au denunțat o serie de fărădelegi din Republica Moldova, printre care suprimarea justiției, capturarea statului de „interese oligarhice”, persecutarea persoanelor care critică guvernarea și pe Vladimir Plahotniuc, unii deputați PD au strâns din umeri, iar alții au evitat să discute subiectul.

Și vicepreședintele Parlamentului Valeriu Ghilețchi, reprezentant al PPEM, susține că situația nu e atât de gravă.

Deputații din opoziție afirmă însă contrariul.

Rezoluția a fost susținută de 396 de europarlamentari, în timp ce 76 au votat împotrivă, iar 186 s-au abținut de la vot. În raport se spune că orice decizie privind viitoarele plăți din asistența macrofinanciară pentru Republica Moldova trebuie să aibă loc numai după alegerile parlamentare, cu o condiție: acestea să se desfășoare în conformitate cu standardele internaționale. De asemenea, eurodeputații s-au referit la anularea recentelor alegeri locale pentru Primăria municipiului Chișinău, câștigate de Andrei Năstase. Membrii Parlamentului European susțin că decizia respectivă a fost luată din „motive îndoielnice și într-un mod netransparent”. Ei au menționat și despre presiunea exercitată asupra liderilor opoziției și autorităților locale. Totodată, s-a cerut, în mod repetat, ca raportul Kroll 2 să fie publicat. Consiliul a fost îndemnat să ia în considerare sancțiuni personale, iar statele membre ale UE - să ofere sprijin anchetei în cazul jafului din sistemul bancar.

Opinia ta contează. Comentează!