Alegerile, în vizorul europarlamentarilor
Politic 5 martie 2019, 19:41 | 2188

„Am fost şocaţi de autobuzele care transportau alegători din regiunea transnistreană. Alegerile din Republica Moldova nu reprezintă o îmbunătăţire democratică. Suspendarea ajutorului financiar european trebuie menţinută, iar oligarhilor responsabili de corupţia din Moldova trebuie să le fie impuse sanţiuni." Toate aceste declaraţii au fost făcute în cadrul Comisiei pentru Afaceri Externe a legislativului european, unde a fost dezbătut raportul europarlamentarei Rebecca Harms privind misiunea de observare a scrutinului parlamentar din ţara noastră.

Raportul de evaluare a alegerilor parlamentare din Republica Moldova a fost prezentat de către Rebecca Harms, şefa delegaţiei Parlamentului European care a monitorizat scrutinul de aici.

Europarlamentarii au criticat decizia autorităților de la Chișinău de a le interzice moldovenilor din străinătate, care aveau pașapoarte expirate, să voteze. Asta în contextul în care CEC a anunțat despre noile reguli abia la 14 ianuarie, făcând dificilă obținerea actelor de identitate noi.

Şefa misiunii de observare a alegerilor a vorbit şi despre cazurile de aducere organizată a votanților din regiunea transnistreană, dar și despre faptul că aceștia au primit bani.

Alţi europarlamentari au concluzionat că sistemul mixt de vot a favorizat oligarhii din Republica Moldova.

Cristian Preda a mai spus că Uniunea Europeană ar trebui să introducă sancţiuni pentru oligarhii din ţara noastră.

De partea cealaltă, europarlamentarii din Alianţa Socialiştilor şi Democraţilor, din care face parte şi PSD-ul din România, au vorbit în termeni pozitivi despre desfăşurarea alegerilor parlamentare de la noi.

La finalul dezbaterilor, membrii Parlamentului European au întrebat-o pe raportoarea Rebecca Harms ce măsuri ar trebui să fie luate faţă de autorităţile de la Chişinău în perioada următoare, iar ea le-a răspuns - cităm - "să nu fim complici la corupţia din Republica Moldova". Amintim că, în rezoluția din noiembrie 2018, Parlamentul European a cerut Comisiei Europene să suspende orice plăți din asistența macrofinanciară pentru Republica Moldova, iar deciziile privind plățile viitoare ar trebui să fie luate numai după alegerile parlamentare în conformitate cu standardele internaționale şi după înregistrarea unui progres semnificativ în ceea ce priveşte respectarea normelor democratice. Solicitată pentru o reacţie, consultanta Direcţiei Comunicare şi Protocol a Cancelariei de Stat, Alina Merlici, a spus că va reveni cu un comentariu, ceea ce nu s-a mai întâmplat.

Opinia ta contează. Comentează!