Image-Description
Olesea Stamate vorbește despre eliberarea lui Vlad Filat și acuzațiile ministrului Nagacevschi
Politic 4 decembrie 2019, 08:39 | 3896

Fosta șefă de la Justiție, Olesea Stamate, respinge acuzațiile noului ministru, Fadei Nagacevschi, care pune pe seama ei eliberarea condiționat, înainte de termen, a fostului premier Vlad Filat. Olesea Stamate spune că nu ea personal l-a numit în funcția de director al Penitenciarului nr.13 pe pe Andrei Saracuța, cel care a depus demersul de eliberare condiționată a lui Filat în instanță, și că această analogie nu este una relevantă.

„Demersul administrației Penitenciarului 13 ar fi fost semnat cu ziua de 12 noiembrie și înregistrat la Judecatoria Chișinău pe 13 noiembrie, semnat de directorul interimar al Penitenciarului 13, Andrei Saracuța. Andrei Saracuța nu a fost numit de mine în această funcție și exercită interimatul pentru directorul Penitenciarului nr. 13, după eliminarea din sistem a domnului Pântea”, a declarat fosta ministră, într-o emisiune la TV8.

Ea a precizat că demersul conducerii penitenciarului rezultă din decizia comisiei penitenciarului, care conform legii, se întrunește lunar, pentru a examina diverse chestiuni, inclusiv propunerea de eliberare condiționată înainte de termen.

„Nici Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP - n.red.), nici Ministerul Justiției nu participa la ședințele comisiei penitenciarului”, a subliniat Olesea Stamate.

Totodată, ea consideră că, ținând cont de rezonanța acestui dosar, ANP trebuia să anunțe conducerea Ministerului Justiției despre depunerea acestui demers, chiar post-factum.

Cu referire la insinuările ministrului Fadei Nagacevschi, Olesea Stamate spune că acestea o duc la gândul la faptulcă el ar fi cunoscut despre demersul privind eliberarea lui Filat, însă nu ar fi comunicat nimic tocmai pentru a pune responsabilitatea pe seama guvernului precedent. „Am vizitat mai multe celule, pentru a mă informa asupra condițiilor de detenție și problemelor cu care se confruntă penitenciarul și deținuții și am vorbit cu unii deținuți, însă printre ei nu s-a numărat Vlad Filat. L-aș mai întreba pe actualul ministru, de când a fost numit în funcție, a vizitat măcar un penitenciar, sau se informează despre starea lucrurilor de acolo din rapoarte și din presă”, a conchis Olesea Stamate.

Precizăm că decizia de eliberare a lui Filat din arest a fost luată luni de Judecătoria Ciocana, iar marți a fost emisă încheierea instanței.

Fostul premier Vlad Filat a fost condamnat, în 2016, la 9 ani de închisoare. pentru trafic de influenţă şi corupere pasivă. Ulterior, decizia a fost menținută de Curtea de Apel Chișinău și Curtea Supremă de Justiție. În august 2019, însă, pedeapsa lui Vlad Filat a fost redusă cu 685 de zile, din cauza condițiilor de detenție, în baza unei hotărâri a Curții Europene pentru Drepturile Omului.

Opinia ta contează. Comentează!