Moment istoric în Singapore
Externe 12 iunie 2018, 13:32 | 2229

Summit istoric la Singapore. Președintele Statelor Unite, Donald Trump, a schimbat o strângere de mână cu omologul său nord-coreean, Kim Jong-Un. Este prima întâlnire dintre un lider american în exerciţiu şi un dictator nord-coreean. În cadrul reuniunii, cei doi au semnat un document comun, care prevede, între altele, denuclearizarea totală a Peninsulei Coreene.

Liderul de la Washington și cel de la Phenian nu au avut niciodată relaţii diplomatice. Dimpotrivă, s-au ameninţat cu războaie nucleare, s-au acuzat reciproc, folosind replici acide. Cu toate acestea, la Singapore și-au dat mâna îndelung, pentru prima dată în faţa întregii lumi. Momentul istoric a marcat deschiderea unui summit cu o miză extrem de importantă pentru lumea întreagă.

Asta în timp ce liderul nord-coreean a fost numai zâmbet, iar ulterior, prin intermediul unui interpret a făcut și el declarații.

Ulterior, cei doi au avut și o discuţie tete a tete, care a durat aproximativ 40 de minute. Mai apoi, Trump și Jong-Un au participat la o ceremonie cu echipele lor, în cadrul căreia au semnat un document comun. Potrivit presei, cei doi s-au angajat să-şi unească eforturile pentru a construi un regim durabil şi stabil de pace în Coreea de Nord. Este vorba, între altele, despre denuclearizarea completă a peninsulei coreene. Şeful statului american a evocat realizarea unui succes enorm împreună cu liderul nord-coreean.

Summitul s-a încheiat cu un prânz de lucru între cei doi. Lor li s-au alăturat, din partea americană, secretarul de Stat, secretarul general al Casei Albe şi consilierul pe probleme de securitate naţională. Din delegaţia nord-coreeană a făcut parte un consilier de rang înalt al lui Kim Jong-Un.

Opinia ta contează. Comentează!