Jurnalul săptămânii, 19 Ianuarie
Jurnalul Săptămînii 19 ianuarie 2019, 19:00 | 23034

Familia lui Ilan Șor a inclus în lista de preferințe și Emiratele Arabe Unite, pe lângă Maldive, Franța, Monaco, Grecia, unde s-a odihnit pe bani de la firme, care au furat „miliardul”. În luna mai 2013, soția fostului bancher și copiii săi au petrecut în Dubai trei săptămâni. Și nu oriunde, ci în unul dintre cele mai scumpe hoteluri din lume. Trei plăți, în sumă de aproape 120 de mii de dolari, au fost făcute de offshorul lui Ilan Șor Tomton Trade Corp, implicat până peste urechi în frauda bancară de la BEM, Banca Socială și Unibank.

În iunie 2013, soția lui Șor li s-a lăudat jurnaliștilor din Rusia că tocmai s-a întors dintr-o vacanță de trei săptămâni, petrecută în luna mai, în Dubai. Cântăreața Jasmin povestea că s-a odihnit împreună cu fiul său mai mare, pe atunci în vârstă de 15 ani, și fiica sa care avea un an. Femeia a spus că și Ilan Șor s-a alăturat familiei, doar că nu pe toată perioada, ci doar în ultimele zile de vacanță. Tot în luna mai 2013, din Dubai, posta fotografii fotomodelul Olesea Bosloveak, cea care peste un an, în vara lui 2014, s-a căsătorit cu Vladimir Kojin - fost consilier al lui Vladimir Putin și unul dintre invitații la nunta lui Șor în 2011. Mai mult. Bosloveak preciza în comentarii la fotografii că se afla în Dubai cu... Sara. Așa îi spune soției lui Ilan Șor, cunoscută cu numele scenic Jasmin. Bosloveak glumea cu prietenii săi virtuali, care îi aplaudau figura de fotomodel, că Sara nu-i prea dă de mâncare. Pe fundalul fotografiilor împărtășite de cele două femei poate fi observată o clădire - unul dintre cele mai luxoase hoteluri din lume, Burj al Arab, ”cartea de vizită” a Dubaiului. Pe scara de la una la cinci, acestui local îi sunt atribuite, neoficial, tocmai 7 stele.

„Cel mai bun loc din lume” este descrierea dată de amica lui Jasmin, soția ex-consilierului lui Putin, Vladimir Kojin. Într-o poză din acea vacanță, oferită de Sara Șor jurnaliștilor din Rusia pentru publicare, poate fi observat și interiorul caracteristic apartamentelor din luxoasa clădire din Dubai. Rezultă că Jasmin nu doar și-a făcut fotografii în preajma hotelului, dar și s-a cazat anume acolo. Nu-i exclus că a degustat și un cappuccino presărat cu pulbere de aur, una dintre vestitele specialități ale localului.

Destinația aleasă de familia lui Ilan Șor în luna mai 2013 este una dintre cele mai faimoase destinații turistice din lume. Clădirea este construită pe o insulă artificială, fiind conectată la țărm prin intermediul unui pod suspendat. Are 8 opt restaurante dintre care unul - subacvatic. La parcare - o flotă de Rolls-Royce-uri albe, dar și alte mărci de mașini scumpe. Pe acoperiș - un faimos eliport. Clienţii hotelului beneficiază de serviciul de majordom non-stop. Fiecare oaspete al hotelului primeşte, pe durata şederii, un iPad aurit, pentru uz personal.

Cele mai mici apartamente de aici au suprafețe de 170 de metri. Potrivit recenziilor, prețurile pentru opțiunile de cazare cele mai scumpe urcă până la 30 de mii de dolari pe noapte.

Cu mai puțin de o lună înainte ca soția și copiii lui Ilan Șor să ajungă în Dubai, în aprilie 2013, una dintre firmele fostului bancher îi transfera bani unei agenții de turism din acest oraș faimos din Emiratele Arabe Unite. O plată de aproape 40 de mii de dolari a fost făcută pe 11 aprilie, iar alta, de 50 de mii - pe 22. În ambele transferuri este specificat că se plătește pentru aceleași două facturi, ceea ce ar putea însemna că au fost închiriate nu unul, ci două apartamente. Și că ambele au fost plătite de firma lui Șor.

Pe 14 mai 2013, aceeași companie a lui Șor a făcut o a treia plată, de 27 de mii de dolari, destinată aceleiași agenții de turism din Dubai. Cele trei transferuri au însumat 117 mii de dolari. Tomton Trade Corp este o firmă înregistrată în Panama. Aceasta a avut conturi deschise în banca letonă ABLV și a participat masiv în schema furtului miliardului. Ilan Șor a recunoscut că acest offshore îi aparține. A făcut-o în cadrul declarațiilor la procuratură și în ședințele de judecată împotriva fostului premier Vladimir Filat și a fostului deputat Chiril Lucinschi. Atât la Filat, cât și la Lucinschi, printre transferurile pentru care au fost condamnați, se numără plăți care au trecut prin acest offshor Tomton Trade Corp, care a făcut și achitările către agenția de turism din Dubai. Mai mult. În procesul contra lui lui Lucinschi, procurorii au declarat, iar judecătorii au consfințit în sentință, că inculpatul trebuia să știe că banii de la Tomton Trade Corp provin dintr-un circuit financiar-bancar ilegal.

Ilan Șor nu a fost de găsit pentru a-i fi solicitat un comentariu. Nici la telefon, nici la Primăria Orhei, de unde s-a suspendat din funcția de primar pentru a candida pentru viitorul parlament...

În edițiile anterioare ale campaniei Jurnal TV „Unde-i miliardul?” am enumerat mai multe vacanțe petrecute de familia Șor pe bani din creditele frauduloase care au dus în 2014 la falimentarea băncilor controlate de Ilan Șor - Banca de Economii, Banca Socială și Unibank. Iunie 2014 - Grecia, 108 mii de euro. August 2014 - Franța și Monaco, 660 de mii de euro. Ianuarie 2015 - Maldive, 150 de mii de dolari. Și nu e tot. Familia Șor s-a odihnit pe insulele Maldive cu bani de la firme implicate în frauda bancară și în ianuarie 2013. Plăți care demonstrează acest lucru apar în rulajele bancare ale aceluiaș offshor Tomton Trade Corp. Pe 17 și 28 decembrie 2012 firma anonimă a transferat 40 de mii de dolari și, respectiv, 60 de mii în beneficiul unei agenții de turism din Maldive. A treia plată pentru aceeași agenție a fost făcută deja pe 6 ianuarie 2013 - încă aproximativ 25 de mii de dolari. De această dată, achitarea a venit de la o altă firmă recunoscută de Șor, Zonitech Properties Limited. Astfel, transferurile identificate, pentru vacanța din ianuarie 2013, pe minunatele insule din Oceanul Indian, însumează alte 125 de mii de dolari cheltuiți pe lux.

Se pare că anume pe atunci, în ianuarie 2013, în familia Șor s-a instaurat tradiția de a începe anul cu o vacanță într-un loc exotic. 2013, 2014, 2015, 2017, 2018 - în toți acești ani, din perioada când furtul în cele trei bănci era în plină desfășurare și de după falimentarea lor, luna ianuarie a însemnat obligatoriu odihnă în „țări calde”, cel mai des - în Maldive. Și cel puțin două dintre aceste călătorii au fost plătite cu bani din așa-numitul „miliard”.

Tradiția a fost respectată și anul acesta. Săptămâna trecută, Sara Șor a început să posteze fotografii și video de pe plajă, în care apare împreună cu cei doi copii ai primarului de Orhei. Soția condamnatului din Moldova se odihnește împreună cu soția unui alt personaj din anturajul președintelui rus. De această dată, alături de Sara Șor în fotografii apare Tatiana Navka, soția lui Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al lui Putin și un consilier al acestuia. Femeia a plasat pe net și un video în care dansează împreună cu interpreta Jasmin desculț pe nisip.

Amintim că potrivit detectivilor financiari de la Agenția internațională Kroll, Ilan Șor a fost protagonistul principal al jafului bancar produs în Republica Moldova. Un grup de firme moldovenești, pe care acesta le controla, scotea bani din bănci prin intermediul creditelor neperformante, iar un alt grup de companii anonime nerezidente, spăla sursele extrase din bănci prin realizarea de transferuri în baza unor contracte fictive. În rulajele bancare ale firmelor implicate în schema furtului, puse la dispoziție presei de către avocatul Ion Crețu, există numeroase dovezi că Ilan Șor și rudele sale au beneficiat personal de surse din miliard. În pofida acestei realități, judecătorii au dat crezare spuselor primarului de Orhei, precum că el nu s-ar fi folosit de banii furați, și i-au recalificat învinuirea din „escrocherie” în „cauzare de daune”, ceea ce prevede o pedeapsă mult mai blândă și nu exclude o eventuală amnistie.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie