Vor procuror nou cu mandat deplin
Social 13 septembrie 2019, 19:48 | 1488

Noul procuror general cu mandat deplin va fi ales în urma unei proceduri complexe, prin instituirea unui ”filtru” la Ministerul Justiției. Un proiect de lege în acest sens a fost aprobat astăzi de Guvern. ”Reformarea justiției și a procuraturii este prioritatea majoră, pe care nu putem să facem niciun compromis”, a declarat premierul Maia Sandu.

După aprobarea proiectului de lege de către membrii Guvernului, ministrul Justiției Olesea Stamate a oferit detalii despre modificările care vor fi făcute la Legea procuraturii.

Comisia de concurs va fi constituită din cinci membri: ministrul Justiției, un fost procuror sau un fost judecător, cu o vechime în muncă de cel puțin zece ani, un expert internațional, un expert național (reprezentant al societății civile), precum și un expert desemnat de președintele Parlamentului. Potrivit proiectului, comisia de la minister va selecta ”cel puțin doi candidați pentru funcția de procuror general”, pe care îi va propune Consiliului Superior al Procurorilor. CSP va selecta un singur candidat, pe care la rândul său îl va prezenta instituției prezidențiale, pentru numire. Viitorul procuror general trebuie să aibă o experiență profesională de cel puțin zece ani în domeniul dreptului, dintre care cel puțin cinci ani - în funcția de procuror sau judecător, sau șapte ani dacă pretendentul a fost avocat sau ofițer de urmărire penală. De asemenea, numărul membrilor CSP va fi mărit cu trei persoane. Proiectul de lege urmează să fie votat în ambele lecturi luni, 16 septembrie. Ministrul Apărării Pavel Voicu a declarat în timpul ședinței Guvernului că a vorbit cu președintele Igor Dodon și acesta l-ar fi anunțat că Președinția susține proiectul. 

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie