Comisia de la Veneția, despre decizia CC
Politic 22 iunie 2019, 00:02 | 5393

Decizia de dizolvare a Parlamentului, luata acum doua saptamani de Curtea Constitutionala a Republicii Moldova, n-a avut niciun temei legal. Judecatorii acesteia au ignorat Legea Suprema si au calculat gresit termenul de trei luni dupa care poate fi dizolvat Parlamentul. Sunt constatarile expertilor Comisiei de la Venetia, care au mai spus ca judecatorii Curtii Constitutionale si-au incalcat propriile proceduri.

Experții în probleme constituționale ale Comisiei de la Veneția au constatat în avizul lor că în Republica Moldova nu existau condiții de dizolvare a Parlamentului în perioada 7 - 8 iunie 2019.

Comisia de la Veneţia a mai notat că învestirea Guvernului Maia Sandu, în data de 8 iunie, a întrunit termenul legal. Mai mult, experţii Comisiei spun că există motive serioase pentru a concluziona că decizia Curții Constituționale de suspendare temporară din funcție a șefului statului și de numire a fostului premier Pavel Filip drept președinte interimar nu a fost fundamentată pe Constituția Republicii Moldova. Concluziile experților de la Veneţia au fost comentate în cadrul şedinţei Comisiei juridice, numiri și imunități din Parlament.

Deputatul PD Sergiu Sârbu are altă părere.

La avizul Comisiei de la Veneţia a reacţionat şi preşedintele Igor Dodon.

Igor Dodon a mai spus că în funcţiile de judecători ai Curții Constituționale ar trebui să fie numite persoane independente şi profesioniste. Amintim că, joi, Mihai Poalelungi si-a dat demisia din functiile de judecator si de presedinte al Curtii Constitutionale. 

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie