Image-Description
Dosar secret cu instrucțiuni privind mituirea oficialilor FIFA de către Rusia, publicat în presă
Sport 30 octombrie 2019, 14:13 | 1425

Un dosar secret al Comitetului de organizare ”Rusia-2018”, care a câștigat dreptul de a găzdui Cupa Mondială de Fotbal din Rusia în 2018, a fost publict de portalul The Insider, ciat de canalul Black Mirror de pe Telegram.

Dosarul conține informații despre toți oficialii importanți ai Federației Internaționale de Fotbal (FIFA) care au avut drept de vot la ședința Comitetului Executiv al organizației pentru selectarea țarii gazdă a mondialului și sugestii despre opțiunile pentru influențarea acestora în vederea obținerii voturilor.

Sursa a publicat fragmente din corespondență deturnata a fostului șef al Departamentului pentru Cultură din Moscova, Serghei Kapkov, potrivit căruia, în martie 2010, directorul general adjunct al Comitetului de Organizare ”Rusia-2018”, Alexander Dzhordzhadze, ar fi trimis dosare unui numar de trei destinatari – Kapkov, Arkadi Dvorkovici și asistentul lui Igor Șuvalov, Alexander Plutnik.

Unele dintre aceste scrisori dezvăluie metodele prin care autoritățile ruse erau invitate să influențeze oficialii FIFA pentru a-i convinge să aprobe ca Rusia sa devina gazda Cupei Mondiale din 2018.

De exemplu, se propunea ca votul germanului Franz Beckenbauer sa fie obtinut printr-o „recompensa generoasă a serviciilor de consultanță” a consilierului său, iar francezul Michel Platini putea fi influențat prin partenerii comerciali ai UEFA.

Cipriotul Marios Lefkaritis „este înclinat să-și acorde votul pentru 1-1,5 milioane de euro”, Warawi Makudi din Thailanda va fi de acord daca i se vor direcționa direct recompense financiare, iar printre opțiunile de influențare a britanicului Jeff Thompson se mentiona acordarea de „cadouri valoroase pentru soția sa”.

În lista oficialilor coruptiili mai erau menționați Reynald Temari din Tahiti, camerunianul Iss Hayatu, nigerianul Amos Adam, Jacques Anum din Coasta de Fildeș și Jack Warner din Trinidad și Tobago, iar coreeanul Mong Jung Chung putea fi influențat prin afacerile sale. În cele din urmă, accesul la americanul Chuck Blazer era posibil, potrivit Comitetului de Organizare rusesc, prin intermediul lui Roman Abramovici.

Într-un alt document din corespondență, se menționează că, pentru a câștiga alegerea drept țara gazdă a Cupei Mondiale, „este necesar să se stabilească contacte cu reprezentanții autorizați ai membrilor comitetului executiv, precum și să se identifice persoane din elita de afaceri rusă ale căror interese comerciale se intersectează cu interesele comerciale ale membrilor comitetului executiv, dintre care unii sunt oameni de afaceri”.

Reamintim că Rusia a obtinut dreptul de a găzdui Cupa Mondială din 2018 în urma votului din 2 decembrie 2010 de la Zurich, obținând mai mult de jumătate din voturi în turul doi.

Ulterior, camera de investigare a Comitetului de Etică FIFA, condusă de Michael Garcia, a efectuat o anchetă cu privire la rezultatele acestor alegeri, al cărei raport final nu conținea însa acuzatii împotriva Rusiei.

Potrivit lui Alexei Sorokin, directorul general al Comitetului de Organizare Rusia-2018, delegația rusă și-a prezentat oferta onest și nu a fost nevoie să cumpere pe nimeni.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie