Atentat terorist în Noua Zeelandă
Externe 15 martie 2019, 17:45 | 3439

Cel puțin 49 de oameni au fost împușcați în timp ce erau la rugăciune

Violență fără precedent în Noua Zeelandă. Cel puțin 49 de oameni au murit, iar 50 au fost răniți, după ce mai mulți indivizi au deschis focul în două moschei din orașul Christchurch. Unul dintre atacatori a transmis, în direct, momentele de groază pe o rețea de socializare. Pe una dintre armele acestuia era inscripționat numele „Ștefan cel Mare”, alături de alte nume ce au legătură cu lupta antiotomană. Autoritățile vorbesc despre un atentat terorist motivat de o ideologie de extremă-dreaptă. 

Teroarea a început în jurul orei locale 13:30. Un individ înarmat a intrat în moscheea Al Noor din oraşul Christchurch și a tras peste 100 de gloanțe dintr-o armă semiautomată. Au murit 41 de oameni, printre ei și copii, iar aproape 40 au fost grav răniți. Atacatorul, care s-a denumit Brenton Tarrant, a transmis momentul șocant în direct, pe o rețea de socializare. La scurt timp, un atac similar s-a produs la o altă moschee, care se află la o distanță de 10 minute de prima. Aici au murit opt oameni, iar aproape 20 au fost răniți. Premierul Noii Zeelande, Jacinda Ardern, a catalogat incidentul armat drept un „atac terorist bine planificat".

JACINDA ARDEN premier Noua Zeelanda "Mulți dintre cei care au fost direct afectați de acest atac sunt poate emigranți sau refugiați. Sunt oameni care au ales ca Noua Zeelandă să le fie casă. Ei sunt parte din societatea noastră. În schimb, cei care au recurs la asemenea violențe, nu sunt. Ei nu își au locul în Noua Zeelandă."

La scurt timp după atac, poliția a anunțat că a reținut patru oameni, printre ei și o femeie. Doar trei însă au rămas în custodia oamenilor legii. Unul dintre indivizii capturați, un cetățean australian, în vârstă de 28 de ani, considerat principalul suspect, a fost pus sub acuzare. Deși poliția nu a confirmat, presa scrie că anume acesta este Brenton Tarrant, individul care a transmis masacrul în direct, pe o rețea de socializare. Pe internet circulă și un manifest de 74 de pagini semnat de acesta, în care vorbește despre genocid și își expune ideile anti-imigrație. Premierului australian a reacționat imediat.

SCOTT MORRISON, premier Australia "Suntem îndurerați, șocați, copleșiți, îngroziți și condamnăm atacul săvârșit de terorist de extremă dreaptă."

Forțele de ordine au anunțat că în mașinile atacatorilor au fost găsite dispozitive explozive, dar nu au putut spune dacă indivizii plănuiau și un atac sinucigaș cu mașinile-capcană. Nivelul de alertă teroristă a fost ridicat, iar autoritățile au făcut apel la vigilență. Școlile și grădinițile au fost închise, la fel și toate moscheele. Noua Zeelandă este considerată a doua cea mai sigură ţară din lume, după Islanda, potrivit raportului Global Peace Index din 2018. 

Opinia ta contează. Comentează!