Dosarul Platon, în dezbateri judiciare
Politic 11 decembrie 2018, 20:57 | 3172

Dosarul lui Veaceslav Platon de la Curtea de Apel Chișinău, în care afaceristul este învinuit de tentativă de escrocherie și corupere a mascaților „Pantera”, a ajuns la etapa dezbaterilor judiciare. La ultima ședință, care a avut loc sâmbătă, trebuia să fie continuată audierea lui Platon, însă procedura a fost întreruptă. Potrivit avocaților, clientul lor a fost limitat în a da declarații pentru că și-ar fi continuat discursul de la precedenta audiere. Instanța i-ar fi cerut să facă mărturii cu privire la alt capăt de acuzare.

La Curtea de Apel, ca de obicei, Veaceslav Platon a fost escortat de zeci de polițiști și mascați. La începutul ședinței, Platon a cerut să fie chemată urgența, acuzând dureri insuportabile de dinți. De această dată, instanța i-a acceptat solicitarea, iar medicii i-au administrat analgezice. Procesul a început cu o cerere din partea avocaților lui Platon de recuzare a președintelui completului de judecată, însă care NU a fost examinată.

Potrivit avocatului Alexandru Bodnariuc, Platon a fost limitat și în dreptul de a da declarații.

După aceasta, avocații au depus un alt șir de cereri, care, de asemenea, au fost respinse de instanța de judecată. Ulterior, s-a trecut la dezbateri judiciare. Primul a vorbit procurorul. La ședința viitoare vor continua avocații.

La ședința de data trecută, atunci când a fost începută audierea lui Veaceslav Platon, afaceristul a declarat că asupra avocaților săi se fac presiuni și se încearcă să fie lipsit de apărare.

Platon a specificat și care este cauza apariției acestei cauze penale.

În timpul declarațiilor, președintele completului l-a oprit pe Platon și i-a cerut să vorbească despre învinuire, nu despre Vladimir Plahotniuc. În replică, Veaceslav Platon a declarat că acesta este presat de către Plahotniuc. A urmat reacția judecătorului, care l-a oprit repetat și i-a cerut să se refere la învinuirea completă, precizând că dacă va continua așa, va fi oprit și instanța va considera că nu vrea să facă declarații. Atunci Platon l-a întrebat pe judecătorul Ulianvschi dacă anume numele Plahotniuc îl indignează, la care acesta a spus: „chiar deloc”. Mai mult. L-a avertizat că dacă continuă în acest ritm, atunci va fi înlăturat de la proces, motivând că nu se află în Piața Marii Adunări Naționale ca să poarte discursuri politice.

După ce a fost continuată audierea, Platon a menționat că întreaga învinuire i-a fost adusă pe supoziții.

Precizăm că în decembrie 2017, Veaceslav Platon a fost condamnat la 12 ani de închisoare pe mai multe capete de acuzare. Procurorii susțin că într-un caz, Platon, împreună cu doi complici, ar fi intenționat să sustragă milioane de lei de pe conturile unor firme de asigurări. În alt caz, afaceristul le-ar fi promis unor angajați de la Detașamentul cu Destinație Specială „Pantera” apartamente în Chișinău, automobile sau mii de euro, pentru a beneficia de anumite facilități. Dialogul dintre Platon şi mascaţi a fost filmat de ofițeri cu o cameră ascunsă.

Opinia ta contează. Comentează!