Numiri la final de mandat
Politic 7 februarie 2019, 19:57 | 2713

Numirile pe bandă rulantă au devenit o tradiție în ultima vreme în Parlament. La prima ședință din sesiunea de primăvară-vară, la încheierea mandatului actualei legislaturi, majoritatea parlamentară a votat pentru ca mai mulți deputați din cercul puterii să acceadă în funcții de conducere la Curtea de Conturi, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică și Agenția Națională pentru Soluționarea Contestațiilor. Detalii aflați din materialul ce urmează.

La Curtea de Conturi, președinte pentru următorii cinci ani a fost votat șeful fracțiunii parlamentare a Partidului Democrat, Marian Lupu. Deputatul PD a fost singurul candidat înscris în concurs.

Înainte de depunerea jurământului, deputații din opoziție au vrut să afle de la fostul șef al instituției Veaceslav Untila de ce a demisionat, punându-i totodată întrebări lui Marian Lupu.

De la Curtea de Contur, la Consiliul de Administrație al Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică. Anume aici a fost numit în calitate de director general Veaceslav Untila. Încă trei directori au mai fost aprobați prin vot de către majoritatea parlamentară - legislatorii din grupul PPEM Eugen Carpov și Ștefan Creangă, tot el șef al Comisiei economie, dar și fostul ministru al Economiei în Guvernul Filip Octavian Calmâc. Nici acest subiect nu a trecut fără dezbateri.

Fețe noi și la Agenția Națională pentru Soluționarea Contestațiilor. Deputatul PD și fostul comunist Anatolie Zagorodnâi a fost votat de către colegii săi din Parlament în calitate de director general al acestei instituții pentru următorii șapte ani. Raportul din partea Comisiei juridice, în care Zagorodnâi a deținut funcția de vicepreședinte, a fost prezentat de către deputatul PD Sergiu Sârbu.

În final, pentru Zagorodnâi au votat 54 de deputați din majoritatea parlamentară. De la ședință a lipsit fracțiunea Partidului Socialiștilor, care a remis presei un comunicat în care punctează că toate legile necesare țării trebuie adoptate de noul Parlament, format după alegerile din 24 februarie 2019. De menționat că la ultima ședință din anul trecut a legislativului, au avut loc și alte numiri pe bandă rulantă pentru o serie de funcţii de conducere în instituții de stat, unde au fost votați mai mulți deputați PD.

Opinia ta contează. Comentează!