A contestat decizia colegiului disciplinar
Social 28 mai 2018, 19:44 | 11991

Gheorghe Balan de la Judecătoria Chișinău a contestat propunerea Colegiului Disciplinar al Consiliului Superior al Magistraturii de a fi demis din funcție. El cere CSM-ului să respingă hotărârea din 20 aprilie a Colegiului, bazată pe o sesizare a Serviciului de Informații și Securitate, dar și pe o plângere a autorităților din satul Puhăceni, raionul Anenii Noi.

Membrii Colegiului Disciplinar au motivat demiterea din funcție a judecătorului Gheorghe Balan prin faptul că ar fi oferit consultații juridice „în public”, ar fi vorbit, tot în public, despre procesele de judecată pe care le-a intentat, dar și pentru că ar fi fost implicat în activități politice, după ce a asistat, de pe scenă, la un discurs al politicianului Andrei Năstase, pe care l-a și aplaudat. Colegiul i-a „imputat” judecătorului Balan, în urma verificării materialelor procedurii disciplinare, faptul că a participat la adunarea generală a locuitorilor satului Puhăceni din 2 octombrie 2016 și la ședința Consiliului local, din 2 octombrie 2017, unde „a avut discursuri și intervenții, a explicat participanților la adunări scopul și sensul depunerii unei cereri de chemare în judecată și a lămurit locuitorilor satului, în public, aspectele juridice ale litigiului”.

Magistratul admite că aceasta este o răzbunare a regimului judecătoresc, care nu-i tolerează poziția civică.

Problema din Puhăceni constă în faptul că zeci de hectare de pășune au fost transformate în carieră de nisip. Sătenii s-au opus de nenumărate ori acestor acțiuni și i-au cerut socoteală primarului. Solicitat în repetate rânduri, primarul satului Puhăceni a refuzat să comenteze situația. Gheorghe Balan de la Judecătoria Chișinău, sediul central, este cunoscut pentru criticile sale repetate la adresa sistemului. Anul trecut, el a ținut un discurs în fața celor 350 de magistrați, prezenți la Adunarea Generală a Judecătorilor. El le-a reproșat colegilor că au ajuns să slujească „un individ care aproape a atins demența”. Balan a comparat sistemul judecătoresc cu o „stână” plină de laşi şi incompetenţi. Judecătorul şi-a îndemnat colegii să se oprească până nu e târziu şi i-a avertizat că „executanţii de astăzi pot fi executaţii de mâine”.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie