Moldova coboară în clasamentul presei
Social 25 aprilie 2018, 17:33 | 1654

Republica Moldova continuă să coboare în Clasamentul Mondial privind Libertatea Presei, elaborat anual de organizația internațională „Reporteri fără frontiere” și lansat astăzi. Autorii cercetării pentru anul în curs afirmă că țara noastră este un stat oligarhizat, iar autoritatea de reglementare a audiovizualului este lipsită de independență. Șeful CCA nu a fost de găsit la telefon pentru comentarii.

Republica Moldova este pe locul 81 din cele 180 de state ale lumii incluse în studiu și a coborât cu o poziție faţă de anul precedent în Clasamentul Mondial privind Libertatea Presei. Înaintea noastră este Armenia, iar după - Coasta de Fildeș. Acum patru ani, țara noastră se afla pe locul 56 în acest raport. Potrivit experților internaționali, mass-media din Republica Moldova este diversificată, dar extrem de polarizată, ca și țara în sine, care se caracterizează prin instabilitate cronică și influența excesivă a oligarhilor. Linia editorială a principalelor instituții de presă corelează îndeaproape cu interesele politice și de afaceri ale proprietarilor lor, iar independența jurnalistică și proprietatea media sunt provocări majore, mai spun experții de la „Reporteri fără frontiere”. Autorii raportului critică activitatea Consiliului Coordonator al Audiovizualului, despre care susțin că este lipsit de independență și a admis excese în lupta împotriva propagandei, ceea ce provoacă îngrijorări.

În această nouă ediţie a clasamentului, Norvegia rămâne pe prima poziţie, pentru al doilea an consecutiv, fiind urmată, la fel ca în 2017, de Suedia. România ocupă locul 44, iar Ucraina - 101. Rusia este pe poziţia 148, în timp ce China - pe 176. În privința României, autorii cercetării au remarcat „politizarea excesivă a presei”, „mecanismele de finanţare corupte”, „aservirea agendei editoriale intereselor patronatului” şi „infiltrarea în unele redacţii a agenţilor serviciilor de informații”.

La polul opus se află Coreea de Nord, care ocupă și în acest an locul 180, ultimul în clasament. Studiul organizației ''Reporteri fără frontiere'' este elaborat în baza criteriului libertăţii de care au parte jurnaliştii. În acest an, autorii evidenţiază "ura tot mai pronunţată" a politicienilor faţă de jurnalişti şi mass-media în general. Astfel de rapoarte sunt publicate din anul 2002.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie